Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I klippet 60 sekunder om turerna kring parlamentshuset”. Foto: Murman arkitekt/Adam Karls Johansson/Sameradion

Östersund banar väg för samiskt parlament vid Storsjön

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Östersund tog på tisdagen ett beslut som banar väg för en parlamentsbyggnad vid Storsjön .

– Vi påbörjar nu processen med att detaljplanelägga området, säger kommunalrådet Effie Korulos (C) till SVT Sápmi.

Det handlar om en byggnad, nedanför museet Jamtli, som är tänkt att inrymma  plenumsal, arbetsplatser för administration, bibliotek och bland annat centralarkiv för Sametinget.

Frågan om ett sametingsparlament har diskuterats i flera årtionden. Tidigare var Kiruna ett hett alternativ, och Statens fastighetsverk utlyste en arkitekttävling och en vinnare utsågs. På grund av stadsflytten blev dock den tänkta tomten olämplig. Frågan blev hängande i luften under många år.

Vann omröstningen

2019 vann i stället Östersund en omröstning i Sametinget med knapp majoritet över utmanarna Kiruna och Vilhelmina.

Förra året lämnade Sametinget in en ansökan till regeringen om finansiering. Ännu har det inte kommit något besked, men Österunds kommun har ändå beslutat ändra detaljplanen.

Görs för att vara redo

– Vi gör det för att vi vill göra allt vi kan för att den här marken ska vara redo att byggas på, den dagen regeringen fattar beslut om finansieringen av det här projektet, säger Effie Korulos till SVT Sápmi.

Hur kommer det sig att ni ändå tar beslut om en ny detaljplan fast finansieringen inte är klar?

– Vi i Östersunds kommun är ju otroligt stolta över att Sametinget har pekat ut en plats här i vår stad för att bygga det här fantastiska parlamentet på. Vi är väldigt måna om att blir av och att det kommer igång så fort som möjligt, säger Korulos.

– Därför har vi sagt att medan vi väntar på regeringens besked, ska vi göra allt vi kan som kommun ska stå redo för det här bygget, den dagen beslutet blir fattat och det hoppas jag blir väldigt snart.

Hoppas på svar snart

Sametingets ordförande Håkan Jonsson, från Jakt- och fiskesamerna, hade önskat att regeringens handläggning gått snabbare.

– Vi har ju kontakt med regeringen och det finns ju i alla fall, som vi kan bedöma det, en vilja att få det här i rörelse. Åtminstone under den här mandatperioden hoppas vi att vi ska få ett definitivt svar, säger han till SR Sameradion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.