May-Britt Öhman (t.h) sörjer inte att den utställningen Sápmi läggs ner. Foto: Hasse Holmberg, TT/Privat

De sörjer inte utställningen: ”Hoppas på något bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska museet lägger ner utställningen Sápmi i slutet av februari i år. Men bland samer i Stockholm ses det snarare som något positivt.

”Vore väldigt bra med en ny och bättre utställning som har bättre utgångspunkt i flera samiska perspektiv. Den som finns nu ger mig ont i magen”, skriver May-Britt Öhman på Facebook.

Det är få som uttrycker kritik mot att Nordiska museet lägger ner utställningen Sápmi. Tvärtom lyfter flera samer i Stockholm upp att det nu finns möjlighet att göra en ny och bättre utställning där fler samiska perspektiv får synas.

”Det viktiga är att den nya ger en bättre bild av det samiska än den utställning som läggs ned. Gör den inte det är det förstås mycket illa”, skriver Ylva Gustafsson på Facebook.

– Jag tycker att det är viktigt att det fortsätter finnas en samisk utställning i Region Stockholm framöver men att just denna läggs ner är en naturlig del i utvecklingen, säger Inge Frisk verksamhetsledare Sameföreningen i Stockholm till SVT Sápmi.

Heliga föremål

Kritiken mot den snart nedlagda utställningen är bland annat att den visar heliga föremål, som till exempel en seit i trä.

– Speciellt otäckt tycker jag presentationen av stulna heliga föremål varit, som exponeras ovarsamt och exploaterande, menar Ingrid Engarås som själv inte är same men upplever utställningen som producerad ovanifrån, från ett majoritetsperspektiv.

Behov av samiskt muesum

Trots kritiken så betonar de som SVT Sápmi pratat med vikten av att den samiska kulturen och historien synliggöras i Stockholm. Och där har även den Nordiska museets utställning spelat en viktig roll.

– Jag har kunnat ha det som en del för att kunna förstärka min berättelse och samiska identitet, berättar Inge Frisk.

– Jag tycker det är sorgligt rent ut sagt. Det är ypperligt att ha en utställningen för turister och allmänheten i Stockholm för att alla ska får veta hur vi samer haft det. Folk vet inget om vår historia,  säger Lajla Sunna.

Den Augustprisnominerade författaren Mats Jonsson skriver:

”Hundratals skolklasser har besökt utställningen på Nordiska museet genom åren, och i alla fall fått lära sig NÅGONTING om samisk historia och kultur. Vart ska de ta vägen nu? Det är hög tid för ett samiskt museum i Sveriges huvudstad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.