Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tvingas renskötarna dirigera trafiken då polisen aldrig kom till olycksplatsen. Foto: Privat/SVT

Renskötare tvingades rycka in efter olyckan – polisen kom aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Rentransporten tvingades väja för en mötande bil och välte över halva vägen.

En trafikolycka som höll på att sluta ännu värre då varken polisen eller räddningstjänsten dök upp.

– Vi fick själva dirigera trafiken och samtidigt försöka få ut vajorna som klämts fast, det var fasansfullt, säger Neila Fjellström från Vilhelmina norra sameby som själv hade vajor ombord.

Påskdagen blev en tragisk historia för de renägare som var i färd med en transport från Nordmaling och inåt landet.

Mellan Åsele och Vilhelmina välte lastbilen efter ett möte med en bil som körde mitt på vägen.

24 av de totalt 112 renarna dog. Och det hade kunnat gå ännu värre.

– Trots att chauffören ringde 112 så kom inte någon till platsen på hela dagen, säger Neila Fjellström.

Han fortsätter:

– De frågade bara om det rann olja men sa sen att de inte hade resurser att skicka. Det är verkligen konstigt med tanke på att vägen är smal där och att lastbilen låg ut på halva körbanan när folk har bråttom hem från fjällen.

Ställde bilar som skydd

Mitt i den hemvändande påsktrafiken så fick renskötarna klara sig själva. Neila fick tillsammans med sina kollegor snabbt samla ihop de vänner och bekanta som fanns i närområdet. Djuren skulle räddas från lastbilen och sedan skulle den bärgas – allt medan bilarna rullade i ett körfält förbi dem.

Renskötarna ställde sina privata bilar på vägen för att skydda sig själva i arbetet med djuren. I nära ett halvt dygn arbetade de på vägen.

– Det var först framåt åtta på kvällen som bärgare kunde börja frakta bort den välta lastbilens olika delar, säger Neila Fjellström.

Han fortsätter:

– Vi var säkert 15 personer som jobbade med detta, en del fick gå ut och stoppa trafiken. Polisen vet hur fort folk kör när de är på väg hem, det var väldigt konstigt att det inte fanns resurser att skicka till olycksplatsen.

Polisen bedömde att de inte behövdes

Han är fortfarande, en vecka senare, skakad av händelsen när han berättar om hur de med motorsåg och spett tvingades ta sig in i det välta släpet för att försöka rädda djuren. De byggde provisoriska hagar intill vägen samtidigt som de försökte skydda sig själv i påsktrafiken.

SVT Sápmi har sökt polisen och enligt polisens regionledningscentral så gjordes bedömningen att det inte fanns någon anledning att skicka någon patrull till olycksplatsen på påskdagen. Under måndagseftermiddagen säger dock Michael Liljenberg, chef över vakthavande befälen i polisregion Nord, efter att ha sett bilderna som SVT Sápmi publicerat från olycksplatsen:

– När man ser de bilderna borde vi ha gjort en egen bedömning.

En intervju med ansvarig för regionledningscentralen (RLC) kommer att ges under tisdagen med mer detaljer om bedömningen.

Se bilderna från platsen och hör renskötaren Neila Fjellström i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer