Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionledningscentralens chef om olyckan där renskötare fick klara sig utan polis i påsktrafiken: Olyckligt. Vi borde varit där och dirigerat trafiken känner vi. Foto: Polisen/Neila Fjellström

RLC-chefen: ”Här borde vi varit och dirigerat trafiken, känner vi”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än en vecka har gått sedan den stora renlastbilsolyckan mellan Åsele och Vilhelmina där 24 djur varibland många dräktiga vajor avlivades på plats. Nu svarar polisen på frågorna om varför ingen blåljuspersonal kom till platsen efter det larm som gick på påskdagsmorgonen.

– Det vi fick genom SOS var att bärgare var beställd och att det gick att passera, säger Michael Liljenberg, chef för vakthavande befäl i polisregion Nord.

Den lastbilsolycka med över 100 renar ombord som lämnade renskötare ensam att reda både räddningsuppdraget och dirigera trafiken får en annan bedömning i efterhand av den polis som leder befälen vid Regionledningscentralen med sin bas i Umeå.

– Det jag kan säga är att vi först fick in ett samtal från allmänheten som återgav att chauffören klarat sig. Efter en timme fick vi ett samverkansärende från SOS Alarm där det framkom att bärgare beställts och att det gick att passera vid olycksplatsen, säger Michael Liljenberg.

Presentation spelar roll

Han säger att man får in hundratals samtal på en dag, och att det är hårda bedömningar vad man verkligen åker ut på.

– Det spelar roll hur man presenterar det, säger han, och menar att ”allmänheten” också har ett ansvar att ge den rätta lägesbilden.

Michael Liljenberg tycker att det är olyckligt att renskötarna och deras familj och vänner fick göra polisens och trafikledningscentralens jobb på påskdagen.

– När jag ser bilderna som SVT Sápmi visat så borde vi och kanske även räddningtjänsten ha gjort en annan bedömning, menar Michael Liljenberg som är ytterst ansvarig för den ledningscentral som avgör vilka ärenden som ska prioriteras inom polisregion Nord.

Ska ge samma service

Han hävdar dock att servicen ska vara den samma oavsett var man bor.

– Visst, det är större avstånd i glesbygden men vi ska ge samma hjälp var man än bor, säger han.

Polisen hade för påskhelgen bemannat upp extra för påsktrafik och enligt det SVT Sápmi kunnat få fram skedde ingen parallell olycka eller andra stora händelser som stal resurser. Michael Liljenberg kan inte kommentera vad poliser i tjänst ägnade sig åt under påskdagen. 

Text kan komma att uppdateras.

Hör Michael Liljenberg om missen på påskafton där renskötare själva tvingades dirigera trafiken förbi olyckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.