Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samiska ortnamn riskerar att försvinna Foto: SVT

Risk att fler samiska ortnamn försvinner om inget görs

Uppdaterad
Publicerad

Reaktioner har kommit på lördagens program 15 minuter från Sápmi om samiska ortnamn, att är det möjligt att ”hittepånamn” kan ta över och sudda ut gamla traditionella samiska ortnamn.

Precis så har det gått till i Handölsdalens sameby i Jämtlands län. Gamla samiska ortnamn har försvunnit och nya påhittade svenska namn har tagit plats. Anders Kråik, renägare i Handölsdalsdalen ger några exempel.

– Herrklumpen, pojken och fruntimmersklumpen, som ligger i anslutning till Sylarnas fjällstation. Det ska väl vara som en familj men det är ju fantasinamn som man har tagit. Det blir ju en utarmning av den samiska kulturen när benämningar och sånt försvinner på samiska. Samiskan är ett bildspråk som beskriver utseende på olika områden och fjäll, biotoper och så vidare. Av den anledningen är det väldigt viktigt. Vi använder ju själv de samiska namnen när vi beskriver var vi är när vi arbetar med renarna, förklararAnders Kråik.

Risk att fler namn försvinner

Risken finns att fler samiska ortnamn försvinner på samma sätt och Mikael Svonni anser att Sametinget ska ta större ansvar för det samiska språket och även ortnamnen.

– Jag tycker att Sametinget ska lägga mer vikt på samiska språket på alla möjliga sätt och det här borde ju också vara en av Sametingets uppgifter, säger han.

Sametingets uppdrag

Sametingets uppdrag när det gäller samiska ortnamn är att vara remissinstans för lantmäteriet, förklarar Anita Kitok, avdelningschef för språk och utbildning på Sametinget. När en remiss om ett ortnamn kommer in ska Sametinget forska och undersöka historian bakom namnet och därefter ge ett yttrande. Det slutliga beslutet om ett officiellt ortnamn tar lantmäteriet.

– Vi har en bra dialog och kommunikation med lantmäteriet om det här frågorna. Det kommer in remisser till oss där vi vet att orten har samiskt namn men det är föreslaget även ett svenskt namn och då brukar vi i våra yttranden svara att det är något som vi inte vill se. Det är självklart att det är det samiska ortnamnet som ska vara det offieciella namnet, säger Anita Kitok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer