Foto: Privat

Efter skandalen – sameledare i Ryssland tar avstånd från kriget

Uppdaterad
Publicerad

I helgen splittrades Samerådet och allt samarbete med de ryska organisationerna avslutades. Det efter att vicepresidenten Ivan Matrehkin setts spela på en gitarr märkt med Z.

Nu går hans egen ordförande i sameorganisationen OOSMO ut och tar avstånd från kriget.

– Jag förklarar officiellt å OOSMO:s vägnar att vi är emot kriget i Ukraina, säger ledaren Aleksandr Slupachik till NRK.

Under söndagen publicerades bilden som chockade Samerådet. Samerådet samlar samer i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Och deras egen vicepresident publicerades en bild där han satt och spelade på en gitarr märkt med Z – alltså ett ställningstagande för Rysslands invasion av Ukraina.

Samerådet representeras i Ryssland av två organisationer. Redan sedan tidigare har en av dem, Kolasamernas förening, utfärdat sitt stöd till kriget. När nu Ivan Matrehkin, som representerar den andra organisationen OOSMO, gjorde samma sak så var det droppen för delegaterna från de nordiska länderna.

”Förståelse för beslutet”

Matrehkin egen ledare i OOSMO håller däremot inte med. Aleksandr Slupachik går nu ut och tar officiellt avstånd från kriget – trots de risker det kan medföra i Ryssland. Han är ledsen över att samarbetet, som har pågått sedan 1992, nu har satts på paus.

– Vi har förståelse för Samerådets beslut och stödjer deras ståndpunkt i nuläget. Tyvärr togs inte hänsyn till min åsikt som ledare för OOSMO, beklagar Slupachik till NRK Sápmi.

Han fortsätter:

– Det är tråkigt att samiska organisationer i Rysslands stängs ute från samarbetet. Vi trodde inte att det skulle vara möjligt.

”Svårt att föreställa sig”

Christina Henriksen, president för Samerådet, understryker att det är vicepresidentens agerande och det yttrande som Kola Sameförening gjorde tidigare som ligger till grund för beslutet.

– Vi har inte påstått att OOSMO stöttar invasionen, förtydligar Christina Henriksen till SVT Sápmi på tisdagen.

Samtidigt är hon nu orolig för vad det här kan få för konsekvenser för samerna i Ryssland. Att så tydligt ta avstånd från kriget kan leda till fängelsestraff i Ryssland.

  – Vi har nog svårt att föreställa oss hur det är att inte kunna uttrycka sig fritt och föra fram sin åsikt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Henriksen, Samerådets president, om beslutet att stoppa samarbetet med de ryska organisationerna. Foto: SVT

Samerådet är samernas gemensamma ideella, kulturpolitiska och politiska institution som är verksam i Norge, Sverige, Ryssland och Finland. Det samlade samiska i samtliga fyra länder – fram till att samarbetet med de ryska organisationerna pausades i söndags.

Samerådet är en av världens äldsta urfolksorganisationer. Deras huvudmål är att främja samiska rättigheter och intressen som rör samerna i de fyra länderna. De deltar i internationella processer om frågor som rör urfolk, mänskliga rättigheter, Arktis och miljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.