Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Samerådets vicepresident hade Z på gitarren – allt samarbete stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Samerådets vicepresident Ivan Matrehkin har dykt upp på en bild där han spelar på en gitarr med det ryska Z-tecknet.

Tecknet använts för att visa att man stöttar Rysslands invasion av Ukraina – och nu bryter Samerådet allt samarbete med organisationerna på ryska sidan.

– Vi har beslutat att klippa samarbetet med våra medlemsorganisationer i Ryssland tills vidare, minst fram till hösten, säger Christina Henriksen, samerådets president, till SVT Sápmi.

Samerådet har sedan 1992 bestått av medlemsorganisationer från både Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Det är samernas gränsöverskridande samarbetsorgan – och så sent som i helgens säsongspremiär av SVT Sápmi diskuterades utmaningarna med samarbetet sedan kriget i Ukraina startade.

Z på gitarren

Det har ändå gjorts försök att hålla samarbetet igång. Men i söndags ändrades allting. Samerådets vicepresident Ivan Matrehkin dök då upp på en bild där han spelar på en gitarr med det ryska Z-tecknet. Bilden lades upp på det ryska sociala mediet VK.

Enligt Henriksen var det här droppen som gjorde att hela samarbetet nu har satts på paus. Redan tidigare har Rysslands äldsta sameförening, Kolasamernas förening, utfärdat sitt stöd till kriget. Men när nu Matrehkin själv gick ut och personligen tog ställning så gick det inte längre att arbeta ihop, konstaterar hon. Matrehkin ska ha uttalat stöd till kriget både genom bilden och i texten på VK.

Bilden på Samerådets vicepresident Ivan Matrehkin med Z-märket på gitarren. Foto: Privat

”Fick en gitarr”

Ivan Matrehkin menar själv att det inte är hans egen gitarr som syns på bilden.

– Jag hade planerat ett möte i Petrozavodsk som singer-songwriter i Vänskapens hus. På vägen till Petrozavodsk försvann min gitarr och jag fick en gitarr för ett uppträdande. Det är allt jag vill säga, säger han till NRK Sápmi.

Den andra sameföreningen i Ryssland, OOSMO, har till skillnad från Kolasamernas förening inte kommenterat kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.