Rädslan växer bland urfolken i Ryssland: ”Blir bara värre”

Uppdaterad
Publicerad

Yana Tannagasheva tillhör urfolket Shor från södra Sibirien. Hon är orolig för urfolkens situation i Ryssland – särskilt efter kriget i Ukraina.

– Jag kommunicerar så lite som möjligt med mina föräldrar just nu, jag är rädd om deras säkerhet, säger Yana Tannagasheva i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.

Yana Tannagasheva har bott i Sverige i drygt fyra år och är politisk flykting. Hon och hennes man protesterade mot kolgruvan i Kemorovo i södra Sibirien. Det ledde till hot och trakasserier mot familjen och de var tvungna att fly landet.

Men hennes föräldrar är kvar i Sibirien. Hon håller så lite kontakt som möjligt med dem, eftersom hon är orolig för deras säkerhet.

– De lever i permanent stress och rädsla därborta, säger Yana Tannagasheva, i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.

”Lider redan av kränkningar”

Nu kämpar hon för urfolksrättigheter och nyligen var hon med och bildade en ny urfolksorganisation tillsammans med andra urfolk i exil.

– Urfolken i Ryssland lider redan av kränkningar och nu blir det bara värre. Ryska regimen kommer att tänka ännu mindre på urfolken och det kommer att bli svårare att försvara sina rättigheter till mark, territorier och naturresurser, säger Yana Tannagasheva.

Att levnadsförhållanden är svåra i vissa områden i Ryssland är känt sedan tidigare. Men på grund av kriget i Ukraina blir det ännu svårare menar hon.

– Det kommer att bli mer problem med mat, mediciner och annat. Det kommer att bli dyrare och svårare att få tag på.

15 minuter från Sápmi sänds på lördag klockan 16:05 i SVT 2. Du kan även se programmet här på sajten och på SVT Play från och med lördag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.