Den ryska aktivisten och samepolitikern Andrei Danilov, är en av de som skrivit uttalandet Foto: Privat

Ryska urfolk höjer röster om kriget ”Vi är upprörda”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella kommittén för ursprungsbefolkningar i Ryssland har i ett offentligt uttalande fördömt kriget mot Ukraina. De fördömer även den ryska sammanslutningen av ursprungsbefolkningar i Nordryssland, RAIPON, för att de stöttat president Putins beslut.

I den internationella kommittén finns representanter för ursprungsbefolkningen i Norden, Sibirien och Fjärran Östern som lever utanför Ryssland mot deras vilja.

I deras uttalande är de upprörda över det krig som president Putin har utlöst mot Ukraina och de uppmanar organisationer, institut och avdelningar av Förenta Nationerna, Europarådet och Arktiska rådet att ignorera uttalanden från RAIPON ledare som stödde Putins beslut den 1 mars 2022. RAIPON är den ryska sammanslutningen av ursprungsbefolkningar i Nordryssland.

– Vi anser att ledarna för RAIPON – Grigorij Ledkov, Alexander Novyukhov och Anna Otke som undertecknade brevet också borde behandlas som krigsförbrytare, inte bara medbrottslingar till kriget, eftersom de röstade för militära åtgärder som ledamöter av det ryska parlamentet, skriver de i uttalandet.

Fruktansvärt att urfolksföreningar blir inblandade

Ordförande för FN:s permanenta forum för urfolk säger till NRK Sápmi att det är problematiskt för RAIPON att bli inblandade eftersom västvärlden tappar förtroende för organisationen.

– Fruktansvärt och skrämmande när man tänker på hur också urfolken blir inblandade i det här kriget. Det här visar hur staten kan bestämma att enskilda föreningar och människor ska uttala sig och ställa sig bakom sådant som man egentligen inte gör men måste eftersom det är det staten kräver. Det är fruktansvärt att se vart vi har hamnat nu, säger Anne Nuorgam, ordförande för FN:s permanenta forum för urfolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.