Sáminuorra: ”Nu måste vi ladda om – gruvan i Gállok ska stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra har tidigare visat sitt motstånd mot gruvplanerna i Gállok. Julia Rensberg, styrelseledamot i Sáminuorra säger att tisdagens besked är som ett slag i magen.

– Men vi måste ladda om, gruvan ska stoppas, det handlar om vår framtid, säger hon.

Att gruvbolagets bearbetningskoncession följs av en rad villkor tycker hon inte spelar någon större roll.

– Det är faktiskt inga större skillnader mellan villkoren i regerings beslut och för de gruvetableringar som finns redan. De ordnar med transport och sätter upp skyddsstängsel och ordnar broar över vägar. Det är inget unikt.  Det blir som ett fult förkläde och ger bara en bitter eftersmak, säger Julia Rensberg.

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra har aktivt protesterat mot gruvplanerna i Gállok. Senast var det i februari, då de tillsammmans med klimataktivisten Greta Thunberg  och ungdomar från Jåhkågasska tjieldde och Sirges sameby samlades i Gállok för att visa sitt motstånd.

– I dag har luften gått ur en, det får vara till kvällen. Nu måste vi ladda om. Gruvan i Gállok ska stoppas, vi har som inget val, säger Julia Rensberg som sitter i Sáminuorras styrelse.

”Det är våra ungdomars framtid och vår kultur”

– Det värsta med det här beslutet är att det är ett hot mot renskötseln överlag. Det är våra ungdomars framtid och vår kultur, säger Julia Rensberg vidare.

En eventuell gruva innebär även många nya jobb till Jokkmokk som kan göra att färre ungdomar flyttar från kommunnen. Vad säger du om det?

– Jo, en del säger det. Men det var inte så länge sedan som tidningen NSD visade statistik på att det sker en utflyttning från Norrbotten, även i gruvkommunerna Kiruna och Gällivare. Gruvor ger inte bara arbete, utan det skrämmer även i väg folk. Så det argumentet håller inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.