Samer vill konsultera Nordiska museet: ”Oerhört viktig samling”

Publicerad

Sameföreningen i Stockholm har med stöd av den nya konsultationsordningen begärt att föra en diskussion med Nordiska museet angående deras samiska samlingar och utställningar. Nordiska museet har en av världens största samiska museisamlingar med mer än 8000 föremål och hur de ska förvaltas är en av frågorna som Sameföreningen vill ta upp.

Nordiska museet i Stockholm har under 2021 inlett en dialog med Ájttemuséet i Jokkmokk om återlämnande av samiska föremål. Dessutom har den stora utställningen Sápmi plockats ner efter 15 år.

Det här är frågor som Sameföreningen vill ta upp i en konsultation med Nordiska museet. Dessutom vill föreningen diskutera tillsättandet av intendent med kunskap om samisk kultur och historia.

I klippet ovan ser du Peter Rodhe från sameföreningen berätta om deras önskan till dialog med museet.

Med stöd av nya lagen

Sedan den första mars har förvaltningsmyndigheter en lagstadgad skyldighet att konsultera samer i särskilda frågor – och sameföreningen begär konsultationer med stöd av den nya lagen.

Kan skapa praxis

– Nordiska museet är ingen förvaltningsmyndighet och hamnar därmed utanför lagen men då de har en av världens största samiska museisamlingar är de en viktig institution att föra en dialog med,  säger sameföreningens styrelseledamot Peter Rodhe som även hoppas att museet kan visa vägen för framtida konsultationer.

Fredrik Svanberg, avdelningschef Kulturhistoria på Nordiska museet har i en skriftlig kommentar till Sameradion meddelat att:

”Nordiska museet ser mycket positivt på att Sameföreningen hör av sig och på en framtida fördjupad dialog med Sameföreningen i Stockholm om dessa frågor.”

På sameradion kan du höra ett samiskt inslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.