Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd. Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget: ”Generationsväxlingen är nyckeln”

Publicerad

Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, hyllar de yngres vilja att kämpa vidare inom renskötseln. Trots att mycket går emot branschen.

– Det är glädjande att det ändå finns en stark framidstro bland de yngre, säger han.

Det är mycket som går emot rennäringen just nu. Klimatförändringarna påverkar renbetet, bränslekostnaderna blir allt högre och intrången gör att betesmarkerna krymper. Men trots utmaningarna vittnar unga renskötare om en framtidstro för rennäringen.

I lördagens 15 minuter från Sápmi diskuteras det om unga renskötares framtid. En av gästerna i avsnittet är Karin Vannar som är ordförande i Renägarförbundet, som arbetar för att utveckla och bevara renskötseln. Hon ser att många unga tvekar om att bli renskötare pågrund av de utmaningar som finns och har uppfattning en att Sametingets har mycket mera att göra att de unga hamnar på sidan om.

– Men om de unga kommer till oss och ber om hjälp så försöker vi hjälpa. Vi är många som kan det här och våra dörrar står öppna, konstaterar Karin Vannar.

Men ordförande Sametingets rennäringsnämnd håller inte med.

– Så är det inte riktigt, vi söker vägar för att genomföra generationsväxlingen. Det är nyckeln. Att de äldre renskötarna ska kunna gå i pension och att de unga ska fångas upp tidigare, säger han.

Stödet för unga räcker inte till alla

Återväxten bland unga renskötare är idag svag i många samebyar och för att bryta den trenden kan unga renskötare söka startstöd för att bygga upp ett rennäringsföretag.

– Jag måste säga att jag beklagar att det är så stelbent system. Det är inte mycket pengar vi har att dela ut så stödet räcker inte till alla som söker och jag vet att stödet är avgörande för många ungdomar att vågar satsa på en redan hårt trängd näring, säger Jan Rannerud.

Just nu, fram till 15 juni, finns en möjligheten för unga att söka startstöd, se mer på Jordbruksverket.

15 minuter från Sápmi sänds på lördag klockan 16:05 i SVT 2. Du kan även se programmet här på sajten och på SVT Play från och med lördag morgon.

Startstöd för rennäringen

Målet med stödet är fler yngre företagare inom rennäringen. Återväxten bland unga renskötare är idag svag i många samebyar och för att bryta den trenden skall stöd prioriteras stöd till unga renskötare som står i startgroparna för att bygga upp sitt rennäringsföretag.

Stödet ska i första hand gå till uppbyggnad av en vital renhjord då utökning av näringsunderlaget utgör grunden för ett konkurrenskraftigt och långsiktigt rennäringsföretagande.

Källa: Sametinget.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.