Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Sametinget: ”Hoppas på lösning som funkar för bägge parter”

Uppdaterad
Publicerad

Samepolitikern Håkan Jonsson hoppas och tror att den nya ordningen kring hur renbeten ska delas kan bli bättre och lättare.

När nu rättegången mellan Vapsten sameby och föreningen Vapsten lappby pågår tror han att utgången kan få betydelse för framtiden på fler håll i Sápmi, liksom Girjasdomen.

Sametingets ordförande Håkan Jonsson som företräder Jakt och fiskesamerna följer rättegången som tas om vid Lycksele tingsrätt på håll.

– Det är ju inte meningen att vi politiker ska kommentera eller ha synpunkter på rättegångar men den är intressant och jag förstår att den är svår för bägge parter, säger han.

Rättegången i Lycksele som inleddes på tisdagen görs om på grund av rättegångsfel och är på många vis snarlik den rättegång som hölls för några år sedan, en lång och slitsam process där båda sidor med bevisning vill hävda sin rätt till området, den ena med ättlingar som i århundraden nyttjat betesmarker, den andra med en tvångsförflyttning som grund till sin existens i området.

– Vi hade en uråldrig renbeteskonvention som fick göras om, nu hoppas vi att den nya kan bana väg.

Han pekar på den konvention som är från sjuttiotalet.

– Utan att tycka något om någon så önskar jag att det slutar med någon sorts samförstånd, vi från politiken ser gärna mindre bråk och att det blir lugnt, säger Håkan Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer