Här är mejlet som Sametingets kanslichef Fredrik Österling till styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Det är en del av alla dokument som han nu skickat in till Statens ansvarsnämnd. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi och Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Sametingets kanslichef: ”Det här är ren mobbning”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en diger lunta av dokument, mejl och styrelseprotokoll som Sametingets kanslichef Fredrik Österling har skickat in till Statens ansvarsnämnd, som ska ge hans syn på bråket mellan Sametingets styrelse och honom.

”Jag får upprepa det jag skrivit tidigare till dig, Håkan. Situationen har nu urartat sig till ren mobbing. Först ett korrigerande samtal med saklösa och osakliga anklagelser i en direkt oförskämd uppvisning”.

Det här är en del av ett mejl som finns i inlagorna som Fredrik Österling har skickat in till Statens ansvarnämnd och som ska förklara hans syn på konflikten mellan Sametingets styrelse och honom. Saken kulminerade i somras då Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i en skrivelse vill att Statens ansvarsnämnd prövar ”i första hand avskedanden och i andra hand förflyttning alternativt disciplinansvar”, gentemot kanslichefen Fredrik Österling.

Inga kommentarer

Fredrik Österling har varit sjukskriven sen i somras på grund av konflikten mellan Sametingets styrelseordförande och honom och skriver via sms att han inte kommenterar saken och hänvisar till inlagorna med bilagor. I september möttes Fredrik Österling tillsammans med Andreas Olsson, förbundsjurist och förhandlare för chefsorganisationen Ledarna Statens ansvarsnämnd. Då liksom nu svarar man från Ledarna att man inte vill kommentera saken och innehållet, innan beslut har kommit.

Sametingets styrelseordförandes kommentar

Bland inlagorna så finns det dokument från arbetsdokument och chefsrapporter där bland annat man punktat upp direkta konsekvenser såsom höga arbetsbelastning på befintlig personal och att Sametingets ordinarie verksamhet får bristande kvalitet och längre handläggningstider. Det är även mejl mellan Sametingets styrelseordförande och Österling.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill inte uttala sig nu, men har tidigare sagt att arbetet i kansliet har i stort sett avstannat sedan Österling tillträdde. Det bästa för Fredrik och för sametinget och framförallt för sametingets styrelse är att han själv väljer att lämna sitt uppdrag, enligt Jonsson.

Nästa vecka, den elfte oktober ska Sametingets styrelse ge sin syn på Fredrik Österlings inlagor till Statens ansvarsnämnd. Beslut från Statens ansvarnämnd väntas komma i november eller december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.