Sametingets styrelse: Man våldför sig på de mänskliga rättighetsinstrumenten

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen ska diskutera om och hur de ska agera när det gäller Anita Gimvalls kåta. Enligt länsstyrelsen är den uppförd utan lov och ska tas bort inom en vecka.

Stefan Mikaelsson, vice styrelseordförande i Sametinget menar att myndigheternas agerande är fel, då man bränt Anita Gimvalls kåta i Stenträsk, Västerbotten.

– Bränner man och förstör som svenskarna gör här med rigid tjänstelagstiftning, då är det ingen gemenskap, då våldför man sig på det här mänskliga rättighetsinstrumentet.

Det är snart fyra år sedan Kronofogden brände Anita Gimvalls torvkåta i Stenträsk inom Vindelfjällens naturreservat. Men hon gav sig inte, utan byggde en ny kåta på samma ställe, som nu riskerar att möta samma öde. Gimvall har nu bara en vecka på sig, att antingen flytta eller riva sin nya kåta – som Länsstyrelsen menar är en olovlig byggnad.

”Negativitet från svenskarna”

Men Gimvall står fast vid att hon har rätt att ha kvar kåtan, då hennes renskötande förfäder haft den ursprungliga kåtan på samma plats. Mikaelsson menar att den rätten finns kvar, trots att Anita Gimvall inte är medlem i en sameby.

– Jag tycker att det är felaktigt att den här samiska renskötselrätten utsätts med en negativitet från svenskarnas sida på det här sättet, och ju fler utövare det finns av renskötselrätten, desto starkare blir den ju också, säger Stefan Mikaelsson.

Kommer ni från styrelsens sida agera i den här frågan?

– Hur man ska agera eller om man ska agera får vi ta en diskussion om, svarar Mikaelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.