Mikael Svonni och Kristina Sehlin MacNeil under rektorns mingel på Umeå universitet i torsdags. Foto: Magnus MacNeil

Samisk forskning prisades i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Sehlin MacNeil, forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning, har tilldelats Umeå kommuns vetenskapliga pris för 2021.

Samtidigt fick professor emeritus Mikael Svonni motta Várdduos vetenskapliga pris 2020 – vars prisutdelning försenats på grund av pandemin.

De två forskarna firades i Umeå i slutet på förra veckan.  Mikael Svonni fick priset för att han ”under lång tid arbetat med undervisning i samiska och forskning om samiskt språk”.

– Det är verkligen ett erkännande av både mitt arbete och min forskning. Nu kan jag fortsätta arbetet med revideringen av min nordsamiska ordbok från 2013 med gott mod. Det arbetet innebär en väsentlig utökning av antalet sökord och jag räknar med att bli klar till sommaren, säger han i ett pressmeddelande.

Kristina Sehlin MacNeil fick priset ”för sin forskning kring urbefolkningars kopplingar till mark och vatten med fokus på våld och konflikter i samband med industriellt resursutnyttjande”.

– Det är väldigt roligt att den forskning jag bedriver och brinner för uppmärksammas av Umeå kommun på det här viset. Det betyder mycket för mig, framför allt eftersom jag bedriver forskning med olika urfolksgrupper och samhällen och att det i motiveringen skrivs fram att ömsesidigt relationsbyggande är av värde, säger Kristina Sehlin MacNeil.

Motiveringarna:

Umeå kommuns vetenskapliga pris för 2021:

”Kristina Sehlin MacNeil, får priset för sin forskning kring urbefolkningars kopplingar till mark och vatten med fokus på våld och konflikter i samband med industriellt resursutnyttjande, för sitt arbete med att bygga internationella nätverk samt arbetet med att bygga ömsesidiga relationer med de urfolksgrupper som berörs av forskningen”.

Várdduos vetenskapliga pris 2020:

Professor emeritus Mikael Svonni, samisk språkvetenskap, har under lång tid arbetat med undervisning i samiska och forskning om samiskt språk, särskilt nordsamiska. Svonnis omfattande forskning om nordsamisk satsbyggnad har resulterat i grammatikor och ordböcker. Professor Mikael Svonni är en värdig mottagare av Várdduos vetenskapliga pris 2020”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.