En av anledningarna till att det är svårt att anställa samisktalande personal är att det är hård konkurrens. Bland annat visar aktuell statistik från Arbetsförmedlingen att orterna som Sameskolstyrelsens verksamhet är förlagd till har lägst arbetslöshet i Sverige.
Statistik vid universiteten visar också att få personer studerar till förskollärare, medan många förskollärare går i pension.
”Behovet av personal som pratar samiska är stort, och tillgången på arbetskraft är mycket begränsad”, skriver man och fortsätter:
”Sameskolstyrelsens uppdrag är att kunna erbjuda samisk barnomsorg på de orter som sameskolor finns. För att kunna bedriva verksamhet anställs både samisktalande och icke samisktalande pedagoger vilket innebär att barnen inte alltid har full tillgång till sitt modersmål på förskolan.”
I ett mejl till SVT Sápmi skriver AnnaKarin Länta, skolchef för Sameskolstyrelsen, att man ”rekryterar personal där utbildning är krav för fast anställning och samiska meriterande.” Men att man inte har någon princip att bara anställa samisktalande.