Sanningskommissionen vill att intervjumaterialet försvaras i Ájtte fjäll- och samemuseum och i biblioteket Ája. Foto: Stefan Karlsson

Sanningskommissionen vill förvara intervjuer i samiskt arkiv

Publicerad

Sanningskommissionens intervjuer bör försvaras i ett samiskt arkiv. Det tycker kommissionens ordförande Kerstin Calissendorff. 

– Frågan om var intervjumaterialet ska bevaras för framtiden inverkar på viljan att lämna vittnesmål, säger hon i ett pressmeddelande. 

I en begäran till regeringen och Riksarkivet föreslår Sanningskommissionen att ljudfiler och referat av intervjuer ska förvaras hos samemuseet Ájtte och biblioteket Ája i Jokkmokk.

– Eftersom intervjuerna hålls under 2023 och första delen av 2024 är det angeläget att frågan om var intervjumaterialet ska förvaras prövas nu och inte efter att kommissionens arbete är slutredovisat, säger Kerstin Calissendorff. 

Resten hos Riksarkivet

Däremot kommer kommissionens arkiv, enligt gällande lagstiftning, att förvaras hos Riksarkivet. 

Sanningskommissionen för det samiska folket ska kartlägga och granska den politik som förts mot samerna genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.