Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Återvinningscentralen i Övre Soppero är än mer skräpig än vid stängningen för snart tre veckor sedan. Nu lovar kommunen att städa. Foto: Privat

Skräpigt på stängd återvinningscentral i Övre Soppero

Uppdaterad
Publicerad

För nästan tre veckor sedan stängde återvinningscentralen i Övre Soppero, trots ortsbornas protester. Därefter har en redan skräpig plats blivit ännu skräpigare. 

– Tekniska verken kommer att städa, säger enhetschefen Johan Nilsson till SVT Sápmi. 

Återvinningscentralen i Övre Soppero finns på listan över mindre återvinningscentraler i Kiruna kommun, som ska stängas på grund av skärpta sorteringskrav.  

Samtidigt ska återvinningscentralerna i Karesuando, Vittangi och Abisko byggas om. De som blivit av med sin central hänvisas dit. För vissa innebär det en resa på sex mil

Av arbetsmiljöskäl

– Övre Soppero var vi tvungna att stänga redan nu på grund av arbetsmiljöskäl. När det gäller centralerna i Svappavaara, Kuttainen och Saivomuotka, så stängs de först när ombyggnaden i Karesuando är klar, säger Johan Nilsson . 

Han är medveten om att det är skräpigt i Övre Soppero just nu.

– Jag tror också att man delvis fortsatt att slänga skräp där efter stängningen.

Återvinningscentralen i Övre Soppero stängde den 10 juni. Därefter har skräpet fortsatt att fyllas på. Foto: Privat

Likväl är det kommunens ansvar att forsla bort skräpet, säger han. 

”Inom några veckor”

– Tekniska verken kommer att städa. Vi hoppas komma ut så fort som möjligt, men det är semestertid så förhoppningsvis inom några veckor. 

De orter som blir av med centralen, kommer att få en rullande återvinningscentral, som dyker upp på bestämda tider. Övre Soppero blir först att testa. 

– Löftet är att den ska komma under hösten, säger Johan Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.