Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Språkcentrum anordnar flerspråkigt ungdomsläger i Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kväll anlände 17 ungdomar från olika delar av Sápmi till Sorsele för att delta på ett språkbad arrangerat av samiskt språkcentrum. Anmälan var öppen för ungdomar födda 2007-2008 från alla  fem samiska språkområden. Den slutliga gruppen bestod dock  endast av ungdomar med nord- och sydsamiska som huvudspråk. En av dessa ungdomar var Enok Sunna: – Jag har lärt känna ganska många.

Att anordna den här typen av språkbad för första gången var en idé som föddes under samtal i arbetsgruppen på språkcentrum.

– Vi prata om att det inte blir någon samisk konfirmation i år för ungdomarna som är födda 2008. Vi vet att det är många som hade velat åka dit. Att anordna en konfirmation är inget som vi på språkcentrum kan göra, men ett språkläger – det kunde vi fixa. Så vi beslutade oss för att göra det, det kändes viktigt, berättar Sara Omma Simma som är språkcentrums enhetschef.

Kommunikation över språkgränserna inget problem

Trots att detta var första gången som Samiskt språkcentrum arrangerar något liknande så valde man att hålla det öppet för alla ungdomar födda 2008 (senare också 2007), oavsett språknivå och samiskt huvudspråk. 

– Det var vår önskan att ungdomarna skulle se att det inte är ett problem att kommunicera över språkgränserna. Man kan förstå varandra ändå utan att behöva byta till svenska, säger Sara Omma Simma.

Hon fortsätter,

– Det hade varit roligt om det hade kommit ungdomar från alla fem samiska språkområdena, det var det vi hade förberett oss för. Men till exempel ume- och pitesamiska språkområdena är så väldigt små så det finns inte så många potentiella ungdomar i rätt ålder där från början. Sedan är detta ju tonåringar som vi ju vet är en grupp som kan vara svåra att nå. Men vi är jätteglada över de ungdomar som kom, vi fick ihop en jättefin grupp.

Hör deltagaren Enok Sunna berätta vad han tyckte om veckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.