Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingsledamöter kommenterar stämningen. På bilden: Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby, är en av författarna till debattartikeln. Foto: Paul Wennerholm/TT

Fyra samebyar stämmer staten: ”Enda möjligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Det skriver fyra samebyar – som nu väljer att stämma staten – på Dagens Nyheters debattsida.

Högsta domstolen slog 2020 fast i den så kallade Girjasdomen att samebyn med samma namn har ensam upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske.

De fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste – anser att samma rätt gäller alla samebyar i Lappland. Det är en slutsats som samebyarna bedömer att den statligt tillsatta renmarkskommittén också dragit.

”Finns en ovilja från politiskt håll”

”Trots kommitténs slutsats att samebyarna har ensamrätt att göra sådana upplåtelser, har inget förslag på lagändring lagts fram. Vi konstaterar att det uppenbarligen finns en ovilja från politiskt håll att acceptera rättsläget”, skriver man.

De fyra samebyarna kommer att lämna in separata stämningsansökningar, den första på tisdagen. Att driva rättsprocesser är enligt debattörerna det enda sättet att få till en förändring.

”Den enda möjliga vägen framåt för att vi ska få ett erkännande och respekt för våra rättigheter samt själva kunna förfoga över dessa, är att på samma sätt som Girjas gjorde vända oss till domstol.”

Marianne Gråik, ordförande Samelandspartiet är inte förvånad.

– Det här är ett symtom på att Sveriges regering inte följer sin högsta domstol. Vi har ett prejudicerat domstolsutslag, i alla andra frågor skulle det ha fått verkan i lagstiftning och myndighetsutövning.

Rannerud: ”Var väntat”

Jan Rannerud, ordförande Rennäringsnämnden tycker att fler samebyar borde följa efter.

– Det här var väntat, när ingenting händer då kommer fler stämningar mot staten. Jag kan väl tycka att någon skogssameby också bör stämma för att tydliggöra den rätten som vi har.

Kommer Sametinget att stötta stämningarna?

– Vi kommer på något sätt titta på den här frågan och stötta så gott vi kan. Och så vet vi att Samefonden har beviljat medel till det här.

SVT Sápmi har varit i kontakt med kulturminister Parisa Liljestrand (M) som hänvisar till Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska samebyarna få rätten att bestämma vem som jagar i fjällen? I videon får du en sammanfattning av renmarksutredningen – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Pixabay

Girjas-domen

2009 stämde Girjas sameby, med stöd av Svenska samernas riksförbund, staten. Det handlade om vem som ska ha upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden.

Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fisket, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.

Girjas å sin sida yrkade att samebyn har bättre rätt än staten till jakten och fisket, och att de därmed ensam ska äga upplåtelserätten till den. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.

Efter en elva år lång process vann till sist Girjas sameby mot staten i högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.