Temabild. Foto: Paul Wennerholm/TT

Baste och Unna tjerusj får pengar – kan nu stämma staten

Publicerad

Nu är det klart.

Unna tjerusj och Báste čearru beviljas pengar från Samefonden, rapporterar Sameradion.

Samebyarna får 500 000 kronor vardera för att kunna stämma staten.

Efter att Girjas sameby i januari 2020 vunnit i rätten – och fått rätt att förvalta jakt- och fiske i fjällen inom sitt område – så valde staten att tillsätta renmarkskommittén för att se över rennäringslagen.

Renmarkskommitténs föreslog i sitt delbetänkande att staten fram till 2025 fortfarande ska upplåta småviltsjakten och fisket – utöver då det gäller samebyar som har vunnit i domstol.

Men samebyarna Unna tjerusj och Báste čearruut har varit besvikna över det och i augusti ansökte de om pengar för att stämma staten.

Nu rapporterar Sameradion att de bägge samebyarna beviljas 500 000 kronor vardera från samefonden.

Pengarna ska gå till kostnader för ombud/advokat och sakkunniga för att färdigställa stämningsansökan mot staten för att få rätt att bestämma över småviltsjakt och fiske i sina samebyar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: Helena Omma, ordförande i Unna Tjerusj sameby, berättade redan 2020 att man planerade att stämma staten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.