Protesterna fortsätter vara stora mot gruvplanerna i Gállok. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

SSR: Gruva i Gállok strider mot internationella konventioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i i norska högsta domstolen. Nu slår Svenska samernas riksförbund (SSR) fast att gruvetableringen runt Gállok bryter mot internationella människo- och urfolksrättigheter.

– För oss är det här en fråga som har varit ganska självklar att mot bakgrund av konsekvenserna att det faktiskt inte är tillåtet, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist för Svenska Samernas riksförbund, till Sameradion.

Högsta domstolen i Norge har kommit fram till att väsentligt hindra en språklig och etnisk minoritet i deras kultur baserade näring kränker artikel 27 i FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Det tar SSR nu fasta på och slår fast att gruvetableringen i Gállok inte är tillåten.

Frågan om en gruvetablering har stötts och blötts länge och i tio års tid har SSR, som Jenny Wik Karlsson, företräder liksom berörda samebyar i området hävdat att gruvbrytningen kan leda till att traditionell renskötsel i området försvinner.

Juristen pekar på att det kan strida mot internationella människo- och urfolksrättigheter med hänvisning till just artikel 27 i FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Hör sameradions intervju med Svenska samernas riksförbunds ordförande och Tromsös juridikprofessor här.'

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om en gruva i Kallak har under flera år präglats av stridigheter. I klippet får du en genomgång av alla turerna på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.