Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem samebyar berörs när VM-rallyt drar igång för andra året i Västerbotten. Foto: SVT

SSR om VM-rallyt: ”Borde ha utvärderats bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Året lider mot sitt slut. Den största lärdomen ifjol för arrangören var att vara ute i god tid för att sträckningar och andra detaljer kring VM-rallyt som går i Västerbotten. Ändå är det inte färdigt när timmar till årsskiftet återstår.

– De kunde gott ha börjat något tidigare, tycker Jenny Wik Karlsson som företräder renägarna och är förbundsjurist för Svenska Samernas Riksförbund.

Det var ifjol som VM-rallyt flyttades från ett snöfattigt Värmland till Umeå med omnejd. Tävlingen kunde genomföras men ledningen fick hård kritik från samiskt håll att man inte tagit in synpunkter från samebyarna i god tid. När tävlingen var nära hade man ännu inte klart med alla berörda, något som fick stå tävlingsledningen dyrt.

Sedan i oktober har tävlingsarrangören anställt en Event Director. Stefan Djerf är själv same och fick inför 2023:s tävlingar ta vid de samtal som borde ha tagit tidigare medger han:

– Det var ganska kärvt i inledningsvis. Inför 2024 kommer samtalen om stäckningar att hållas redan i maj 2023, lovar han.

Med ett stort motorintresse och med bas i Lycksele hoppas han kunna bidra till bättre dialog med samebyarna. I nästa års tävling berörs fem samebyar av tävlingsarrangemanget.

Han beskriver att samtalsklimatet är bra och att man lämnat in ansökan i tid för eventuella remissrundor.

Inför VM-rallyt 2024 menar han att man ska vara av med barnsjukdomarna och att det i mycket tidigare skede ska vara klar med sträckningarna och de dialoger som krävs för så väl säkerhet som hänsyn till renbetet.

– Hur förra året utvärderades har jag inte så mycket insyn i, jag anställdes ju först i oktober i år, avslutar Stefan Djerf.

Tävlingen pågår 9-12 februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.