Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Svonni med diplom och present Foto: Anna Sunna

SSR:s hederspris tilldelas språkprofessorn Mikael Svonni

Uppdaterad
Publicerad

”Genom sitt outtröttliga engagemang för urfolket samernas rätt till sitt språk har Svonni bidragit till kontinuitet och förmedlande av kultur och kunskap både inom det samiska samhället och majoritetssamhället ”, lyder en del av SSR:smotivering

– Det är väldigt roligt att få den här utmärkelsen och särskilt när det är Samernas Riksförbund som ger det här hederspriset, säger en glad Mikael Svonni.

Språkforskaren och professorn Mikael Svonni från Rávttas, har under hela sitt liv arbetat för att främja samisk språkanvändning. Han har under många år arbetat vid samiska institutionen i Umeå och som professor vid Universitetet i Tromsö, där han arbetade fram till sin pension.

Vad betyder det här hederspriset för dig?

– Det betyder att det arbete jag har lagt ner på samiska språket värdesätts och ses som viktigt och att man på något sätt har uppskattat mitt arbete, säger Mikael Svonni.

Startat bokförlag

Efter pensionen har Svonni fortsatt med sitt arbete för de samiska språken. Han har tillsammans med sin familj ett bokförlag – Ravda – med inriktning mot samiska språk. Förlaget har gett ut ett antal böcker, bland annat Mikael Svonnis egen grammatikbok på nordsamiska och Johan Turis bok Mátkemuitalusat ja iežá muitalusat. I vårvintras kom en ny uppdaterad version av Svonnis nordsamiska-svenska ordbok, med nästan 18 000 samiska sökord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.