Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Blind-Berg är förbundsordförande för SSR. Foto: Samuel Abrahamsson

SSR ser positivt på renköttsavtal: ”Det är jättebra”

Publicerad

Vilhelmina kommun och kommunens två samebyar har gjort ett avtal om att leverera renkött vid händelse av kris eller krig.

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) ser positivt avtalet.

– Det är väl jättebra, säger ordförande Matti Blind Berg.

Vilhelmina kommun har tillsammans med samebyarna Vilhelmina norra och södra, slutit ett avtal som innebär att samebyarna ska leverera renkött till kommunen om det blir kris eller krig.

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) ser positivt på den här typen av avtal.

– Det är väl jättebra att man tar tillvara på de resurser som finns på plats, det är något som vi har efterlyst länge, att man värdesätter renskötseln på ett bättre sätt än man har gjort till dags datum, säger Matti Blind-Berg, förbundsordförande SSR.

Statushöjande

Den nya avtalet innebär att kommunen kan avropa 3 000 kilo renkött från samebyarna till kommunens vård, skola och omsorg.

Ordförande för Vilhelmina södra sameby Mathias Blind, menar att den här typen av avtal kan höja statusen för rennäringen. SSR håller med.

– Det kan ju bli en följdeffekt tack vare att vi blir ju delaktiga i totalförsvaret och beredskapsplanen för Sverige, så absolut, det är jättebra, säger Blind-Berg.

Hoppas på att fler kommuner följer efter

Matti Blind-Berg befinner sig just nu i Stockholm för möte med regeringen angående Sveriges livsmedelsförsörjning i händelse av kris eller krig.

Han hoppas nu att avtalen mellan samebyarna och Vilhelmina kommun kan ge ringar på vattnet.

– Det kan ju vara vägledande för andra kommuner runt om i Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.