Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, säger att många har hört av sig till SSR efter att annonsen publicerats igen. Foto: Anne-Ravna Allas, SVT Sápmi

SSR vädjar om en värdigare valspurt: ”Det gagnar ingen”

Uppdaterad
Publicerad

Annonsen möttes av kraftig kritik och polisanmäldes.

Men nu dyker den upp igen i tidningar i Norrbotten – som ett inlägg i valdebatten.

– Det är inte ansvarsfullt, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist SSR.

I våras polisanmälde Svenska samers riksförbund (SSR) annonsen som hets mot folkgrupp. De ansåg att det var tydligt att den pekade ut samerna på ett väldigt negativt sätt. Annonsen är skriven som ett debattinlägg och innehåller bilder på renar och renskötare i arbete och i texten radas fördomar om samer upp.

Men trots kritiken är nu annonsen publicerad igen i flera gratistidningar i Norrbotten. Vinterstadens skoter- och fritidsförening skriver på sin hemsida att de har valt att sätta in annonsen igen som ett inlägg i valdebatten.

”Inte ansvarsfullt”

– Vi riktade skarp kritik då och vi riktar lika stark kritik nu. Vi menar att det inte är ansvarsfullt, speciellt inte den här typen av retorik och inbyggda direkta felaktigheter, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist SSR. 

I samband med att annonsen kom ut igen så har många hört av sig till SSR, både från samebyar men också utifrån det samiska samhället och undrat hur de kan agera.

Under tisdagen skickade därför både hon och Matti Blind Berg, SSR:s förbundsordförande, ut ett uttalande där de manar till värdighet i valspurten.

– Vi vill mana gemene man till att sätta fokus på sakfrågor och inte underblåsa konflikter eller skapa negativa strömningar, för det gagnar ingen, säger Jenny Wik Karlsson.

Kan bli en ny polisanmälan

SSR konstaterar att annonsen är polariserande. De är oroliga för att den ytterligare ska underblåsa konflikterna lokalt – vilket tidigare bland annat har lett till att renar har skadats.

Vad gör ni nu ?

– Ja vi måste lyfta det igen.

Kommer det att bli en ny polisanmälan?

– Det får vi ta upp igen och se igen för att följa upp. Jag tycker att det är viktigt att titta på vart gränsen går, säger Jenny Wik Karlsson.

Vinterstadens skoter- och fritidsförening skriver på sin hemsida att de avböjer mediesvar vad gäller annonsen.

SSR vet i nuläget inte om polisen någonsin gick vidare med den tidigare polisanmälan. SVT Sápmi har sökt polisen som lovat återkomma under onsdagen.

Svenska samers riksförbund

SSR är en politisk obunden intresseorganisation för renskötseln och samiska näringslivs- och samhällsfrågor. Organisationens syfte är att tillvarata och främja de svenska samernas ekonomiska, sociala, rättsliga, administrativa och kulturella intressen med särskild hänsyn till renskötseln och dess binäringars fortbestånd och sunda utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.