Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
​Buffy Sainte-Marie anklagas i en ny dokumentär av CBC för att ha ljugit om sin urfolksbakgrund. Foto: TT

Urfolksikonen anklagas för att ha ljugit om sin bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Buffy Sainte-Marie är en av de största urfolksartisterna.

Men tillhör hon ens urfolket? CBC har granskat hennes bakgrund och menar att så inte är fallet.

Själv nekar 82-åringen till anklagelserna.

Buffy Sainte-Marie har alltid hävdat att hon föddes i provinsen Saskatchewan i Kanada, men att hon adopterades bort av sina föräldrar som tillhörde ursprungsbefolkningen Piapot cree nation till en vit familj i USA.

Men en dokumentär gjord av kanadensiska CBC visar att hon i stället ska vara i född i USA där en kopia av vad som ska vara Sainte-Maries födelseattest visar att hon föddes i Stoneham, Massachusetts 1941.

– Hon är inte född i Kanada. Hon är helt klart född i USA. Hon tillhör inte ursprungsbefolkningen, säger Heidi St. Marie, dotter till Sainte-Maries äldre bror Alan.

Nekar till anklagelserna

Det ska inte heller finnas några bevis för att hon skulle ha varit adopterad utan läkaren som närvarat vid förlossningen hade skrivit under attesten personligen.

”Utredningen visar också att hennes berättelse om sin härkomst har varit skiftande, full av inkonsekvenser och felaktigheter”, skriver CBC.

Själv nekar Sainte-Marie till anklagelserna i ett uttalande på sociala medier och menar att hon alltid varit öppen med hela sin historia.

”Jag är en stolt medlem av ursprungsbefolkningen med djupa rötter i Kanada”, skriver hon.

Debatt i Kanada

Historikern Katri Somby säger till NRK att hon tycker att det är en grundlig undersökning även om hon anser att dokumentären saknar vissa aspekter.

– Är det vi som bestämmer om hon tillhör ursprungsbefolkningen eller inte? Det är en debatt de har i Kanada nu. Ursprungsbefolkningen säger att hon är deras folk som alla andra.

Sainte-Marie skivdebuterade 1964 med albumet ”It's My Way!” och inledde sin karriär tillsammans med artister som Bob Dylan, Leonard Cohen och Joni Mitchell. Hennes låtar spelades också in av bland annat Elvis.

1982 fick hon en Oscar för bästa filmmusik med låten ”Up where we belong” i filmen ”En officer och en gentleman”, som hon skrivit musiken till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.