Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisanne Fransen, scenograf har lärt sig delar av det sydsamiska hantverket inför inspelningen av ”Snödrömmar”. Foto: SVT

Sydsamiskt hantverk i nästa års julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med en rad samiska slöjdare och kreatörer har julkalendern 2024 blivit till. SVT Sápmi besökte inspelningsplatsen under sista veckan.

– Vi är så tacksamma för all den kunskap vi fått, säger scenograf Lisanne Fransen.

Höstens stora arbete med att spela in julkalendern 2024 gick i mål under veckan. I en studio i utkanten av Stockholm gjordes den sista månadens inspelningar. Här fanns både en exteriör och en interiör.

– Vi har haft ett tätt samarbete med samiska kreatörer och även lärt oss delar av det hantverk som kommer synas i julkalendern, förklarar Lisanne Fransen.

Máret Steinfjell som varit gestaltningskooridnator har hjälpt teamet och även satt dem i kontakt med flera som fått göra olika insatser i skapandet, bland annat Magnus Antaris Tuolja, Per Elof Ricklund, Mikael Pirak, Kristoffer Åström och Ola Stinnerbom.

Ännu hemligt

Mycket av vad nästa års julkalender ”Snödrömmar” kommer innehålla är ännu hemligt och SVT Sápmi får bara filma delar.

– Både scenografi och kostym har gjort ett riktigt bra jobb, konstaterar William Stenvall Zetterström som arbetat som regiassistent.

Han menar att de gjort ett gediget arbete med research och är imponerad.

– De har koll på vad de gör och jag tror att det kommer att bli riktigt bra.

William Stenvall Zetterström som till vardags jobbar för Östersunds kommun har följt inspelningarna ord för ord .

– Det är viktigt att det blir rätt uttal. Ibland går jag in och hjälper till att ändra någon mening eller hjälper skådespelarna med uttal, säger han.

Långa dagar

För William är det hans första upplevelse av filminspelning. Det har varit långa dagar och han känner sig ganska nöjd över att sista dagen är gjord.

– Det ska bli så spännande att se när allt klipps ihop, säger han förväntansfullt.

Inspelningarna har gjorts i Kåbdalis, i Ävsbyn och i Stockholm.

Kostymdesignern Sandra Woltersdorf har bland annat haft samarbete med Sara Svonni, Lova Lundberg, Katarina Spik Skum och Laila Wilks.

– Jag har strävat efter att de samiska barn och familjer som ser julkalendern 2024 ska kunna spegla sig i våra karaktärer, säger Sandra Woltersdorf.

Julkalendern börjar visas 1 december 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.