Seiten har stått på Hjalmar Lundbohm-gården. Anders Lindberg (t.v), presschef LKAB, säger att företaget gärna lämnar tillbaka den. Foto: LKAB/Maria Unga, Sameradion

Talma sameby kräver tillbaka seite – som stals av Hjalmar Lundbohm

Uppdaterad
Publicerad

Hjalmar Lundbohm tog 1908 med sig en seite från en helig samisk plats.

Sedan dess har LKAB haft föremålet i sin ägo men snart kan Talma sameby få tillbaka det.

– Vi får bestämma hur och när det ska göras, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

För 115 år sedan, närmare bestämt 1908, ska LKAB:s och Kirunas starke man Hjalmar Lundbohm ha tagit med sig en seite vid ett besök på en helig samisk plats.

Nu vill Talma sameby ha tillbaka det heliga föremålet som brukades som offerplats i samband med årliga flyttningar.

Har förvarats på Hjalmar Lundbohm-gården

En representant från samebyn skrev för någon vecka sedan ett brev till regeringen och LKAB, där man begär att få det återlämnat, rapporterar nyhetsbyrån Siren, något som LKAB ser positivt på.

– Seiten har förvarats på Hjalmar Lundbohm-gården som LKAB tog över 2015 från Kiruna kommun. Vi packade sedan ner allt 2016 och under flera år har gården renoverats och det var först ifjol som vi öppnade den igen och bestämde oss för att inte ställa ut seiten. I stället påbörjade vi en utredning och vi hann inte färdigt den processen innan Talma sameby kontaktade oss vilket vi såg positivt på, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Haft första möte

På Hjalmar Lundbohm-gården tänker man i stället ha ett minne av seiten.

– Vi tänker att man kanske har en bild och en skylt där man berättar historien om seiten, hur den kom till LKAB och vilken betydelse det har och hur man såg på samisk kultur på den tiden.

När kan det bli aktuellt att lämna tillbaka den?

– Det är svårt att säga just nu, vi har haft ett första möte med samebyn och är i dialog med dem får vi bestämma hur och när det ska göras, säger Lindberg.

I klippet: Vid en annan seite, som står på Ájtte Fjäll- och samemuseum, har det börjat dyka upp pengar – som om seiten fortfarande användes som en offerplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef, om sejten och pengarna. Foto: SVT/Jan Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.