Tre av riksdagspartierna saknar valinformation på samiska. Sametingets språknämndsordförande säger att en naturlig arena där samiska borde synas är på partiernas valmanifesten. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Tre av riksdagspartierna saknar valinformation på samiska

Uppdaterad
Publicerad

Fem av åtta riksdagspartier har valinformation på samiska på sina hemsidor, men endast på nordsamiska. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet saknar valinformation på samiska. Det rapporterar Sameradion.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna har valinformation på något av de fem samiska språken. Katrin Wissing kan inte säga varför de valt att bara ha information på nordsamiska, men att det är viktigt att samiskan finns representerat.

– Okunskapen bland majoritetsbefolkningen om de samiska språken och om samer, leder till ett osynliggörande, säger Ulla-Karin Sarri, ordförande i Sametingets språknämnd.

Hör hela reportaget hos Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet