Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det brådskar med att få till en lagstiftning kring upplåtelserätten av jakt. Foto: Albert Hjalmers

Ulf Kristersson (M): ”Girjasdomen gäller men bråttom med politiska beslut som reglerar”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågades ut inför riksdagsvalet den elfte september. Hör hela intervjun med honom hos Sameradion.

Staten är markägare är grundprincipen och därför har man också förfoganderätt, enligt moderatledaren, Ulf Kristersson. Girjasdomen som ger en sameby rätt att förvalta jaktmarker på delar av sitt område gör att politiska beslut brådskar, enligt honom.

Han menar att utgångspunkt är att staten och svenska folket har den yttersta beslutsmakten över markerna. Girjasdomen som meddelades för två år sedan ger utrymme för krav på politiska beslut och lagstiftning. Därför är renmarksutredningen som är aktuell mycket viktig inför framtiden, enligt Kristersson.

– Jag kan inte kortsluta det juridiska systemet, och ska inte göra det heller. Jag bara konstaterar att domen gäller och det är brådskande att fatta politiska beslut som reglerar detta. Staten har förfoganderätten till den marken och måste kunna fatta de besluten, säger Kristersson.

Vill använda tillgångarna

Moderatledarens säger vidare att han är inte är nöjd med svensk mineralpolitik och menar att minerallagstiftningen är förlegad i förhållande till Sveriges ambitioner att ställa om. Med elektrifiering och ökade behov av batterikapacitet och andra saker inom ramarna för den sk ”gröna omställningen”.

– Vår urgamla förmåga i gruvor och mineralfrågor är i ett nytt ljus just nu, och då ska vi använda de stora tillgångar som vi har i Sverige. Men med respekt för att det också får miljökonsekvenser, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet