Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Pittja berättar om ett oförutsägbart klimat och att han ofta tänker på hur kommande dag, vecka och månad blir. Foto: SVT/Stefan Karlsson

Klimatrapporten förvånar inte renskötaren: ”Det här har vi länge sett”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya IPCC-rapporten pekar tydligt ut människans livsstil och energiförbrukning som orsaken till den globala uppvärmningen – som går allt fortare.

Renskötaren Kenneth Pittja är inte förvånad över det som forskarna presenterar.

– Den här rapporten är ett bevis på det vi upplever varje dag och året runt, säger han.

Under måndagen publicerade  IPPC den stora klimatrapporten som är en sammanslagning av flera års forskande. Rapporten bygger på nio års forskning om klimatet, från hela världen.

Renskötaren Kenneth Pittja, Unna Tjerusj, har i många år varit tvungen att mata sina renar på grund av klimatförändringar i området. Renarna har helt enkelt inte kunnat komma åt föda naturlig väg.

– Många, många år har vi sett det här, det som det nu rapporteras om. Det är bra att det kommer ut, säger Kenneth Pittja.

Sista varningen – om vi ska nå klimatmål

Det var 10 år sedan en sådan här klimatrapport redovisades från FN:s klimatpanel, IPCC. Forskare befarar att det är sista varningen, om genomsnitttemperaturen inte ska stiga högre än till 1.5 grader.

– Att det regnar på vintern har det alltid gjort men inte så som det är nu. Nu är det sommarregn som kommer på vintern, och sedan kommer kylan på det, berättar Kenneth Pittja.

Att ständigt oroa sig för morgondagen och det oförutsägbara vädret, är vardag för Pittja. Han tycker att ungas engagemang och arbete för klimatet är beundransvärt och viktigt – men trots det så är han tveksam till om människan kommer finna lösningar.

– Är vi verkligen villiga att göra de förändringar som behövs, det känns inte riktigt så, säger Kenneth Pittja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.