Lars Miguel Utsi är tillsammans med Marita Stinnerbom partiledare för Guovssonásti. Han menar att den senaste mandatperioden har varit utmanande för alla.
– Vi ser att Sametingets politiska arbetssätt går åt fel håll, säger han.
Men även om han är missnöjd med styrelsens jobb så är han nöjd med det som partiet har åstadkommit.
– Jag tycker att vi har lyckats visa hur man skulle ha kunnat göra saker bättre. Styrelsen har enligt oss arbetat fel och mot samiska rättigheter.
Ställde sig utanför
Men samtidigt som Lars Miguel Utsi är starkt kritisk mot hur styrelsen har arbetat så har Guovssonásti själva medvetet valt att stå utanför.
När styrelsen bjöd in samtliga partier till att medverka i den parlamentariska kommittén, som blocköverskridande skulle arbeta med att ta fram nya rutiner, så valde till en början hela oppositionen att inte delta.
I den parlamentariska kommittén hade ni haft möjligheten att konkret vara med och fatta beslut, men under lång tid valde ni ändå att inte delta, varför?
– Jag tror inte att vi hade haft så stor påverkansmöjlighet ändå. Vi vet hur majoritetspartierna jobbar och vi såg att parlamentariska kommittén inte gav oss de möjligheterna och förutsättningarna.
Unga och rennäring
Guovssonásti har länge profilerat sig som ett parti som vill stötta samebyarna. De är i dag det enda partiet som vill flytta rennäringen från Sametinget.
– Vi ser att många utredningar visar att rennäringen inte litar på Sametinget. Man har lågt förtroende för Sametinget och det politiska styret påverkar hur rennäringsförvaltningen fungerar.
Vill överklaga röstlängden
Guovssonásti är också det parti som vill att Sametingets röstlängd ska kunna överklagas. Det här efter att Sametinget tidigare har godkänt personer till röstlängden på felaktiga grunder. Bland annat har personer som gift sig med samisktalande kunnat gå med i röstlängden under de första åren.
– Det finns personer i röstlängden som är där på felaktiga grunder. Det kan förstås hända i framtiden också och då är det självklart att det ska gå att överklaga beslutet, säger Lars Miguel Utsi.
Utsi tycker inte att man ska ändra på hur man söker till röstlängden men däremot tycker han att man kunde ändra på hur man granskar uppgifterna.
– Det måste finnas ett objektivt sätt att granska att de uppgifter som lämnas av den sökande är riktiga, säger han.