Karl Johan Juntti om betydelsen av myrmarkerna i skogsrenskötseln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Johan Juntti om betydelsen av myrmarkerna i skogsrenskötseln. Foto: Anna-Karin Niia/SVT

Våtmarkernas betydelse i skogssamisk renskötsel: ”Livsviktiga områden”

Uppdaterad
Publicerad

Myrmarkernas betydelse i skogsrenskötseln belyses just nu, som en del i ett större projekt om våtmarker i Arktis. 

– De minskar, och de är kärnan i den skogssamiska renskötseln, säger renskötaren Karl Johan Juntti i skogarna utanför Vittangi.

Samerådet driver projektet tillsammans med två skogssamebyar. Vittangi sameby i Norrbotten och Malå sameby i Västerbotten.

– För oss är det viktigt att synliggöra vilken press som den skogssamiska renskötseln ligger under, och hur viktiga våtmarkerna och närliggande skog då är, berättar projektledaren Anna-Marja Persson.

I projektet jämför de markanvändningen och hur områdena för de två skogssamebyarna såg ut på 60-talet med hur det ser ut nu.  De började titta på bara våtmarkerna, men valde att ta med hela samebyarnas områden.

Projektet ska vara klart till våren. 

– Det är stor skillnad på då och nu. Vi tog en period under 60- och 70-talet som referensperiod, innan skogsbruket och andra exploateringar ökade enormt mycket, säger Anna-Marja Persson.

”Vi ser att myrarna börjar växa igen”

Karl Johan Juntti är med i projektet för Vittangi sameby. Vi möter honom vid vid Nikon tieva, ett för Vittangi sameby viktigt myrområde.

– Myrbetet som är så viktigt för renarna, det minskas hela tiden. Dels på grund av skogsbruket men också med klimatförändringarna. Vi ser att myrarna börjar växa igen på grund av det varmare klimatet. Skogen växer ut på myrarna och krymper dem, säger Karl Johan Juntti, renskötare i Vittangi sameby.

”Vill lyfta värdet av traditionell urfolkskunskap”

Samerådets projekt om våtmarkerna i skogsrenskötseln är en del i ett treårigt projekt som Stockholm Environment Institute håller i. Det handlar om hur mänsklig aktivitet påverkar våtmarkerna i Arktis. Slutsatserna ska presenteras till Arktiska rådet.

Förutom synliggörande av den skogssamiska renskötseln hoppas Anna-Marja Persson att projektets resultat ska användas som underlag till beslutsfattarna när de tar beslut om framtiden i det arktiska området.  

– Jag hoppas också att det här kan öka värdet av samisk traditionskunskap och urfolkskunskap. Att vi kan visa hur den kunskapen kan användas i forskningsprojekt. Att det inte bara är den vetenskapliga forskningen som har ett värde, säger hon.

Följ med renskötaren Karl Johan Juntti ut på myren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.