Temabild. Foto: Johan Nilsson/TT

Vill bygga ny vindkraftpark – påverkar fyra samebyar

Publicerad

Holmen Energi vill bygga en ny vindkraftpark i Robertsfors kommun.

Totalt handlar det om 26 vindkraftverk med en maxhöjd på 300 meter.

Om bygget blir verklighet så berörs fyra samebyar.

Holmen Energi har skickat in en tillståndsansökan till länsstyrelsen i Västerbotten om att bygga och driva 26 vindkraftverk med en maxhöjd på 300 meter i Robertsfors kommun.

Det planeras att byggas bredvid en befintlig vindkraftpark på Loberget i Umeå kommun och projektområdet är cirka 25 kvadratkilometer stort och kallas för Högaliden 2.

Förväntad elproduktion är 650 GWh per år, vilket motsvarar den årliga användningen av hushållsel i cirka 130 000 hushåll.

Påverkar fyra samebyar

Skulle bygget bli verklighet påverkar det samebyarna Gran, Svaipa, Malå och Ran och en rennäringsutredning har genomförts.

Projektområdet för Högaliden 2 ligger inom Gran samebys vinterbetesmarker och angränsar i väster mot Svaipa sameby.

”Det ligger i ett gränsland för flera samebyar där främst dessa två är aktiva. Vid Botsmark finns en trång passage som är viktig för Gran samebys samlade flytt tillbaka till åretruntmarkerna och enligt Sametingets kartmaterial har Malå sameby en flyttled genom projektområdet. Inom 15 kilometer från projektområdet finns flera leder och områden av riksintresse för rennäringen. Dessa är belägna inom Gran, Svaipa, Malå och Ran samebyars marker”, står det i ansökan.

Riktar kritik mot Försvarsmakten

I ansökan riktar Holmen Energi dessutom kritik mot Försvarsmakten som man menar inte är tillräckligt transparent med varför man motsätter sig en etablering av vindkraft i området.

Förra året menade Försvarsmakten att uppförande av Högaliden 2 skulle medföra påtaglig skada på sekretessbelagda riksintressen för totalförsvarets militära del. Något som Holmen tycker är anmärkningsvärt.

SVT Sápmi har varit i kontakt med Grans samebyn som inte vill kommentera frågan innan de har diskuterat det under ett möte den 27 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.