Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med utrikesminister Chrystia Freeland Foto: Patrick Doyle/AP/TT

Saudiarabien flyttar patienter från Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan Saudiarabien och Kanada tycks ha försämrats ytterligare efter de senasta dagarnas uttalanden. Nu uppger den Saudiarabiska presstjänsten att alla saudiska patienter som vårdas på sjukhus i Kanada kommer att flyttas.

I ett pressmeddelande som skickades ut natten mot onsdag, svensk tid, meddelar presstjänsten Saudi press agency i kungadömet att alla patienter som vårdas på kanadensiska sjukhus ska flyttas till vårdinrättningar utanför landets gränser. Syftet, menar man, är att trygga de saudiska patienternas säkerhet.

Kritiserade Saudiarabien

Sedan Kanadas utrikesminister kritiserade Saudiarabien för ”godtyckliga gripanden” av människorättsaktivister och krävde deras frigivning förra veckan har stämningen hårdnat mellan länderna. Saudiarabien twittrade att Kanada inte skulle lägga sig i deras interna angelägenheter och Kanada svarade då att de alltid kommer att stå upp för mänskliga rättigheter.

Ambassadören skickades hem

I den diplomatiska konflikt som nu råder mellan länderna har Saudiarabien kört ut den kanadensiska ambassadören och stoppat handeln, och nu tar man alltså ytterligare ett steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.