Utrikesminister Chrystia Freeland och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: TT

Diplomatisk konflikt mellan Saudi och Kanada efter Twitterinlägg

Publicerad

En rejäl konflikt har blossat upp mellan Saudiarabien och Kanada de senaste dagarna. Efter att Kanadas utrikesminister kritiserat kungadömet på Twitter i torsdags har bråket eskalerat och lett till att Saudiarabien har skickat ut den kanadensiska ambassadören ur landet, stoppat handeln och ställt in flygningarna till Toronto.

För en vecka sedan gick FN:s råd för mänskliga rättigheter ut med ett pressmeddelande där de sade sig vara oroade över Saudiarabiens agerande senaste tiden. De skriver att minst 15 kvinno- och människorättsaktivister gripits på godtyckliga grunder sedan 15 maj i år och uppmanar landet att släppa alla som fortfarande är frihetsberövade.

En av de gripna är den internationellt kända kvinnosakskämpen Samar Badawi, syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi, vars fru och barn finns i Kanada.

”Oroande”

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland skrev på Twitter att uppgifterna är väldigt oroande och att Kanada ”står tillsammans” med familjen Badawi. Dagen efter utspelet skrev fyllde utrikesdepartementet i och gick ut med att man ville se ett omedelbart frisläppande.

Det ledde till att det saudiska utrikesdepartementet loggade in på Twitter å sin sida och skrev att det är mycket olyckligt och oacceptabelt att använda den typen av ordval. Snart efter det fick den kanadensiska ambassadören 24 timmar på sig att lämna landet. Saudiarabien menar att Kanada har lagt sig i landets interna angelägenheter och nu är relationen länderna emellan frostig.

”Modiga män och kvinnor”

Utöver att skicka ut ambassadören har handeln frysts och flyglinjen mellan Riyadh och Toronto stängts.

Saudiarabien skriver i ett uttalande att vare sig Kanada eller något annat land kan göra anspråk på att bry sig mer om kungadömets befolkning än de själva.

I en presskommuniké som Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland skickade ut under måndagen backar hon inte från sina tidigare uttalanden:

”Kanada kommer alltid stå upp för att skydda mänskliga rättigheter och vi kommer aldrig tveka att föra fram de värderingarna. Kanada kommer att fortsätta att arbeta för mänskliga rättigheter och för de modiga män och kvinnor som trycker på för dessa fundamentala rättigheter runt om i världen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer