Schyman: ”Man måste även vårda en dörrmatta”

Publicerad

Turbulensen i svensk politik ökar risken för politikerförakt, menar tidigare V- och FI-ledaren Gudrun Schyman.

Men när talmansrundorna väl inleds tror både hon och förre justitieministern Thomas Bodström (S) att Centerpartiet kommer att hitta en kompromiss med Socialdemokraterna.

– Det är i den här kretsen lösningen finns, säger Gudrun Schyman i SVT:s Morgonstudion.

Det blev inget utlyst extraval. Statminister Stefan Löfven (S) valde istället att avgå för att låta talmannen leda processen för att hitta nästa statsminister. 

Att V röstade för ett misstroende som i slutändan ledde fram till dagens politiska situation var varken förvånande eller dramatiskt, enligt Gudrun Schyman.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Det var klokt att säga ifrån. Vänsterpartiet har behandlats som en dörrmatta och det kan inte hålla på hur länge som helst. Man måste även vårda en dörrmatta faktiskt, och det är inte Socialdemokraternas bästa gren vet jag av egen erfarenhet, säger hon.

Bodström: Politiker gör felbedömningar

Efter misstroendeförklaringen lämnade Liberalerna januarisamarbetet, samtidigt håller Centerpartiet fast vid att inte söka sig till någon politisk kant. Thomas Bodström tror låsningen i svensk politik bara kommer spä på politikerföraktet.

– Människor tycker att det är jobbigt och inte trovärdigt att höra att det bara är någon annans fel. För när C stryker förslaget så blev det ingen stor svekdebatt. Som politiker underskattar man kompromisser, jag har själv varit där, säger Bodström.

Under tisdagen kommer talmannen Andreas Norlén (M) att samtala med alla riksdagspartier. Senare under dagen väntas han ge besked om vilken partiledare som får det första försöket att sondera fram ett regeringsaltenativ.

Tror att V kommer rösta för en budget

Thomas Bodström tror att Stefan Löfven ligger närmast till hand att samla på sig de mandaten han behöver.

– Centerpartiet släppte det helt avgörande kravet. Nu handlar det om att ge Vänsterpartiet något som är så stort att de inte vill fälla en budget. De har redan fått sin stora seger, så allt handlar om att Centerpartiet kan lita på att Vänsterpartiet kommer att stödja budgeten.

Gudrun Schyman håller med.

– Vänsterpartiet måste få någon garanti som är tillräckligt bra för att acceptera en budget som läggs fram av S, MP och C. Och C måste få en försäkran, som inte är skriven i sten men som kan lyftas fram. Det är i den här kretsen lösningen finns, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet