Foto: TT

SD bojkottar TV4 efter tweets

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna (SD) meddelar att man inte kommer bemöta journalistiska förfrågningar från TV4 sedan en timanställd på tv-kanalen på sitt privata twitterkonto uppmuntrat till attacker mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Den anställde har på sitt twitterkonto, som nu är raderat, i kölvattnet av attacken mot Åkessons bostad skrivit en rad meddelanden som kan tolkas som uppmaningar till vidare våld.

Bland annat skriver han att Åkesson grävt ”den här gropen” åt sig själv, att han och andra toppar inom SD utgör ”en bugg i systemet som ska rättas till”. ”Skyll dig själv, clown” och ”Talk shit, get shot”, lyder andra meddelanden.

Enligt TV4:s sportchef Erik Westberg har man varit i kontakt med SD.

– Vi har fört en dialog om vad som hänt, framfört våra åsikter om att det är oacceptabelt att vi tar kraftfullt avstånd från vad som skrivits. Sedan har de agerat efter det, men uppenbarligen anser de att det inte är tillräckligt.

LÄS MER: Åkessons hem attackerat

”Kommer ej släppa fram journalister”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver i ett pressmeddelande:

”Trots dialog med TV4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på. Till dess saken är utredd och jag förstår att TV4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande. I ett första skede har TV4-sporten tagit avstånd från journalistens uttalanden, vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan.”

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle och ansvarig utgivare för TV4-nyheterna, ställer sig frågande till hur SD väljer att agera eftersom den person som twittrat inte är en del av den ordinarie redaktionella verksamheten, och heller inte är involverad i det dagliga nyhetsarbetet.

LÄS MER: Louise Erixon berättar om attacken

”Vi jobbar på som vanligt”

– Varför de vill bojkotta våra nyhetsjournalister när en timanställd medarbetare på Fotbollskanalen twittrar från ett privat konto, detta också när sportchefen så tydligt förklarat att TV4 inte på något sett står bakom tweetsen och att de är oacceptabla, förstår jag inte.

Hur hanterar ni journalistiskt det faktum att SD nu portar er?

– Vi får avvakta och se vad de menar med den här bojkotten. Vi jobbar på som vanligt och ställer de frågor som vi behöver göra till politiska partier.

SVT Nyheter söker SD för vidare kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.