Såhär har du aldrig sett de kända platserna – se forskarnas beräkning.

Se forskarnas scenarier – så kan de kända platserna se ut efter uppvärmningen

Uppdaterad
Publicerad

En av de viktigaste frågorna under COP26 var den om hur mycket medeltemperaturen väntas stiga. Det är en gigantisk skillnad på effekterna av klimatmålet på 1,5 grader och en ökning på 3 grader – som FN:s Emissions Gap Report 2020 menar att vi är på väg emot. Organisationen Climate central har nu tagit fram bilder på skillnaden.

– Framtida generationer kommer minnas oss endast genom vårt misslyckande – om vi misslyckas, säger Benjamin Strauss, chefsforskare och vd på organisationen Climate central.

Climate central är en oberoende organisation som består av forskare och journalister som på olika sätt rapporterar om klimatförändringar.

Under klimatmötet COP26 presenterade de bilder som illustrerar de förändringar vi står inför. Bilderna är baserade på granskad klimatforskning om de långsiktiga förändringarna av havsnivåer i olika stadier av uppvärmning.

– Med 1,5 graders uppvärmning kan vi förmodligen rädda de flesta av de stora globala städerna vid kusten, över tid. Med tre graders uppvärmning fann vår analys att mer än 50 större städer vid kusterna världen över kommer att möta situationer som kräver antingen ett aldrig tidigare skådat försvar eller att de överges, säger Benjamin Strauss.

Förtydligande: I en tidigare version framkom inte att forskarna valt att inte ta med pågående landhöjning och landsänkning i beräkningen.

Anledningen är osäkerheten kring hur snabbt vattennivåerna kommer att stiga, skriver forskarna till SVT. Ju snabbare vattnet stiger, desto mindre kan landhöjningen kompensera. Det omvända gäller också för landsänkning, som exempelvis i Kalifornien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.