Maldivernas larm på klimatmötet: Det är på liv och död

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa förhandlingar pågår nu in i det sista vid FN:s klimatmöte i Glasgow.

Innan världsledarna åker hem i morgon ska de bland annat ha enats om hur de rikare länderna ska kunna hjälpa de fattigare ekonomiskt – så att alla kan minska sina utsläpp och anpassa sig till det extremare vädret.

– Det är på liv och död. 1,5 eller 2 grader kan innebära att man kan bo på Maldiverna eller inte, säger Aminath Shauna är miljöminister på Maldiverna.

De rikare länderna har tidigare lovat att betala 100 miljarder dollar om året till fattigare länder. Men varken förra året eller i år har man lyckats med det, vilket bland annat drabbat Maldiverna. Ö-nationen är särskilt utsatt för klimatförändringar som blir allt mer påtagliga. 

– Vi spenderar just nu 40 procent av vår budget på klimatrelaterade frågor. Vi kan inte utvecklas på andra sätt om vi inte kan lägga pengar på annat än klimat, säger landets miljöminister Aminath Shauna.

– Vi måste få finansiering från de rikare länderna för att kunna fortsätta leva på Maldiverna, fortsätter hon.

Pengarna räcker inte

Men utvecklingsländerna menar att även löftet på 100 miljarder dollar per år inte räcker utan kräver mer, 1,3 biljoner dollar per år från och med 2030.

– Utvecklingsländerna kräver finansiering på miljardnivå, de rika länderna har misslyckats med sina löften, sa Greenpeace chef Jennifer Morgan under en presskonferens.

Behövs även kunskap

15-åriga klimataktivisten Rahmina Paulette från Kenya tror dock att det inte räcker med bara pengar, det behövs kunskap också.

– Om inte det finns människor som kan hantera pengarna, så kommer det inte hjälpa alls, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.