Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valresultatet utgör ett historiskt maktskifte i Nordirland, enligt Anna-Maja Persson. Hör SVT:s utrikesreporter i klippet. Foto: SVT & Peter Morrison/AP/TT

Historisk valseger för Sinn Féin: ”Ett steg mot ett enat Irland”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan delningen av Irland har det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin, som vill återförena Nordirland med resten av ön, fått flest mandat i regionalvalen.

– Det är ett historiskt skifte, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Totalt har Sinn Féin tagit 27 av 90 platser i parlamentet – och som största parti ska man nu utse Nordirlands regeringschef. Från Sinn Féins håll kallas den historiska segern för ett ”seismiskt skifte”.

– Det här innebär att Nordirland tar ett steg mot ett enat Irland, även om det dröjer innan det blir en folkomröstning om det här, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter på plats i Belfast.

Kan bli regeringskris

Det kan dock bli mycket svårt att bilda en regering, framhåller Anna-Maja Persson. Detta eftersom unionistpartiet DUP, som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien, ska utse en vice försteminister i den nya regeringen.

Enligt fredsavtalet som blev slutet på det långa inbördeskriget ska makten delas mellan nationalister och unionister.

– Hela självstyret bygger på maktdelning, så det måste finnas en vice försteminister från unionistpartiet DUP, och de vägrar utse en sådan, säger Anna-Maja Persson.

DUP:s vägran har koppling till Brexitavtalet, som man menar har inneburit att Nordirland i praktiken skiljts från Storbitannien.

– Det här kan skapa enorma problem och leda till nyval i förlängningen. Kanske till och med mer våld, om det vill sig illa.

Två mandat i parlamentet hade ännu inte fördelats på lördagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.