• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter: ”Inte alls omöjligt med nya våldsamheter” Foto: Peter Morrison/TT, SVT

Nationalistpartiet Sinn Féin väntas vinna valet i Nordirland

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Nordirland beskrivs som det viktigaste på flera decennier. Sent på fredagen väntas valresultatet, men allt tyder på en seger för nationalistpartiet Sinn Féin, som vill se ett enat Irland.

– Om det är så kommer det att bli ett historiskt resultat, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Morgonstudion.

För första gången väntas republikanska nationalistpartiet Sinn Féin bli Nordirlands största parti.

– Det är det förväntade skiftet. Unionisterna som vill tillhöra Storbritannien har styrt i över 100 år så om ett nationalistiskt parti vinner är det helt unikt, säger SVT:s utrikesreporter.

Nya oroligheter

Nationalistpartiet vill se ett enat Irland, men det är inte den fråga som har dominerat valkampanjen. Endast en tredjedel av irländarna vill ha en folkomröstning om ett enat Irland.

– Sinn Féin säger att man vill ha det men längre fram i tiden, det är lite känsligt. Egentligen har de pratat mest om ekonomin. Men det här med enat Irland är en viktig symbolfråga som kommer att komma upp.

Samtidigt finns en oro för att valresultatet ska leda till nya oroligheter i det redan politiskt turbulenta och splittrade Nordirland.

– Det här är oroliga tider och om det skulle bli ännu ett politiskt vakuum utan en regering som fungerar kan det trigga nya våldsamheter. Det är inte alls omöjligt, säger Anna-Maja Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer