Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sis-chefen Helena Finér om siffrorna. Foto: Ztolt Czinkoczky/SVT

Sis-chefen om dystra statistiken: ”Ett misslyckande för samhället”

Publicerad

Nio av tio med gängkopplingar som avtjänat sluten ungdomsvård återfaller i brottslighet enligt en ny undersökning. Helena Finér, sektionschef på Sis, menar att tiden direkt efter det avtjänade straffet är vital för att ungdomen inte ska begå nya brott.

– Även om ungdomen fått en motivation till att förändra sitt liv så behövs det stabila förutsättningar för att kunna fullfölja det och bryta det kriminella livet, säger hon.

Undersökning som gjorts av Acta Publica visar även att 78 procent av de med gängkoppling som avtjäntat ett straff med sluten ungdomsvård på Sis-hem döms till fängelse senare i livet.

– Det klart att det är ett misslyckande för hela samhället och hela samhällets vårdskedja att vi har hamnat där, säger Helena Finér sektionschef på ungdomsvårdsavdelningen på Sis, om siffrorna.

Samma undersökning visar dock att bland de utan gängkopplingar återfaller istället knappt sju av tio i brottslighet.

– Det vi ser är att de ungdomar som har koppling till ett kriminellt nätverk också har svårare att ta sig ur det. Det finns tryck och press från det kriminella nätverket. Man lever också i en kontext där det livet blir väldigt viktigt, säger Helena Finér.

Sis den sista insatsen

Vad är det då som gått fel i ert uppdrag att rehabilitera de här personerna?

– Sis är den sista instansen både vad gäller LVU och LSU. Här har samhället gjort en hel del insatser riktade mot både ungdomen och familjen som inte har gett effekt. Det vi vet om de som verkställer sluten ungdomsvård är att en planerad och strukturerad tid efter verkställigheten är avgörande för hur hög risken för återfall blir.

Den planeringen handlar enligt Helena Finér om boende, sysselsättning och eventuellt annat stöd.

LSU och LVU

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskildt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.