SJ-personalens larm: ”Situationen är ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

SJ ställer in hundratals tågavgångar på grund av personalbrist.

Tågvärdar som SVT har pratat med vittnar om en ohållbar arbetssituation, och pekar ut det nya planeringssystemet som boven i dramat.

– I dag är det den 22 december och många kollegor vet fortfarande inte om de jobbar på julafton eller inte, säger tågvärden Måns Wallin.

SVT har tidigare rapporterat om att SJ ställer in upp emot 30 tågavgångar per dag fram till årsskiftet. De inställda avgångarna beror enligt SJ på en kombination av ett ”bristfälligt planeringssystem” och ett högt antal sjukskrivna.  

SJ:s presschef Tobbe Lundell har tidigare sagt att sjukskrivningarna följer på en ”trasslig höst”, där det i samband med att man bytte planeringssystem föll ut ”väldigt dåliga tjänstgöringsscheman för en begränsad geografisk del av Sverige”.

Många vet inte om de jobbar på julafton

Tågvärdar som SVT Nyheter pratat med vittnar om en ohållbar arbetssituation med tuffa turer, långa dagar och minimalt med raster. Dessutom ändras personalens scheman med väldigt kort varsel.

– Man vet inte om man kan hämta på dagis eller boka en tandläkartid. Man måste vara väldigt flexibel. Det här innebär att man i stort sett inte kan planera sin fritid över huvud taget, säger tågvärden Måns Wallin som förtroendevald som ledamot för fackförbundet ST.

– I det gamla planeringssystemet hade man ett rullande schema, då kunde man lista ut i januari hur man skulle jobba på julafton, säger Måns Wallin.

”Aldrig varit med om liknande”

Att inte kunna planera sitt liv orsakar en stor stress hos många, berättar tågvärden Elias Cataño, skyddsombud och förtroendevald för fackförbundet Seko. Det leder till att många kollegor mår väldigt dåligt.

– Man upplever sömnsvårigheter, blöder näsblod och får hjärtklappning på grund av att schemat ändras med så kort framförhållning. Det är väldigt, väldigt ohållbart, säger Elias Cataño.

Han har länge velat prata med arbetsgivaren för att hantera problemen och få en schemaläggning som följer rådande arbetsmiljöföreskrifter.

– Under mina 15 år här har jag aldrig varit med om något liknande. Jag har hela tiden befarat att vi kommer till en punkt där personalen rasar ihop.

”Lättare att vara förkyld än att vara utbränd”

Måns Wallin tror att den ansträngda arbetssituationen kan vara en bidragande faktor till den höga sjukfrånvaron hos personalen.

– Man vågar nog inte säga att sjukskrivningen är av utbrändhet utan man säger att man har rinnig näsa eller vabbar. Jag skulle tro att mörkertalet för antalet utbrända människor är betydligt större än vad som står på pappret.

Båda tycker att SJ kan göra mer för att förbättra situationen.

– Det är här oerhört frustrerande. Vi gillar ju ändå vårt jobb, men till slut kommer man till en gräns där man kanske inte orkar mer, säger Elias Cataño.

SVT Nyheter söker SJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.