SJ: ”Tågen är inte fulla”

Publicerad

Under helgen har det kommit uppgifter om att vissa tågvagnar varit fullbokade, trots löften från SJ om att det ska finnas avstånd mellan resenärer.

– Det beror på att vårt bokningssystem inte är anpassad till en pandemisituation och det funkar så att det bokar upp en vagn i taget, säger Tobbe Lundell, SJ:s presschef i SVT:s Morgonstudion.

Det är en stor skillnad på julresandet i år jämfört med andra år.

– I början på november brukar det vara slutsålt. Nu är det inte ens ett tåg som är halvfullt, säger Tobbe Lundell.

Coronapandemin

Flera åtgärder har vidtagits av SJ menar Tobbe Lundell och det ska finnas gott om plats på tågen för att kunna hålla avstånd.

– Tågen är inte fulla och det finns möjlighet att sprida ut sig med personalens hjälp. Det var det som hände i helgen, tåget var inte fullt men det råkade upplevas så i en vagn, säger Tobbe Lundell.

”Ett ansvar man måste ta själv”

Samtidigt kan inte SJ garantera att resandet är helt smittsäkert eftersom resan trots allt kommer att ske med andra människor.

– Man ska vara väldigt medveten om att resa kollektivt, det gör man per definition med andra och det är ett ansvar man måste ta själv, att man ger sig ut på en sådan resa, säger Tobbe Lundell.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet