Uthyrningen av lärare har mer än fördubblats på fem år. Foto: TT

”Skolorna är inte tvingade att köpa våra tjänster”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de bemanningsföretag som gett sig in på den växande marknaden för uthyrning av lärarvikarier har kunnat ta ut miljonbelopp i aktieutdelning de senaste fem åren. Mest har ägarna till VRE Education plockat ut: 12 miljoner kronor.

– Skolorna är inte tvingade att köpa våra tjänster, säger Louise Westerberg, en av huvudägarna, till SVT Nyheter.

Från 2009 till 2013 fördubblade VRE Education sin omsättning, från 19 miljoner till 37 miljoner. Vinstmarginalen har legat mellan 7 och 18 procent.

– Vi är väldigt bra på administration, förklarar Louise Westerberg.

Hon menar också att kostnaderna skulle bli högre för skolorna om de själva skulle lägga arbetstid på att ringa in vikarier.

Skulle ske i stiftelseform

De båda huvudägarna till VRE Education är samma personer som startade Viktor Rydbergs skolor. Då var det viktigt att det skedde i stiftelseform, så att inga vinster skulle lämna verksamheten och bli till aktieutdelning. Men Louise Westerberg ser ingen motsättning i att de nu samtidigt tjänar pengar på skolan och skolpengen genom att hyra ut lärare.

– Nej, skolorna är ju inte tvingade att köpa våra tjänster, säger Westerberg.

– Och var ska man dra gränsen? Då skulle man ju egentligen inte få tjäna pengar på att till exempel sälja mat till skolan heller.

”En fråga om kvalitet”

Det största bolaget på marknaden, People Productions Sweden, som arbetar under varumärket Lärarförmedlarna, har tagit 8 miljoner kronor i utdelning de senaste fem redovisade åren. Pengar som helt och hållet gått till Patricia Kimondo, eftersom hon äger 100 procent av bolaget.

– För mig är utdelning och vinst alltid en fråga om kvalitet, säger Patricia Kimondo.

– Det är viktigt att komma ihåg att det bara  är när vi gör bra saker för skolan, och när vi har nöjda lärare och nöjda vikarier, som vi kan tjäna pengar.

Men intäkterna har inte bara räckt till utdelning. SVT Nyheters granskning visar att intäkterna från läraruthyrningen också har räckt till koncernbidrag till ett helägt dotterbolag.

Detta dotterbolag visar sig syssla med inredning till hem och offentlig miljö – och verkar skötas av Patricia Kimondos man, som är den enda ordinarie styrelseledamoten.

– Ja det är ett litet företag som är i min mans familjs släkt. En liten sidoverksamhet som är en fritidsverksamhet för oss, säger Patricia Kimondo.

Bolaget har fått totalt 3,5 miljoner i koncernbidrag i tre omgångar.

– Det kostar att starta nya verksamheter, säger Patricia Kimondo.

Men ska verkligen skolpeng gå till ett företag som sysslar med inredning?

– Men pengarna som skolorna betalar till oss är ju pengar för att de får en tjänst. Det är ju en helt egen fråga, säger Patricia Kimondo.

FAKTA: Aktieutdelning 2009-2013

  • VRE Education 12 Mkr
  • Lärarförmedlarna 8 Mkr
  • Lärarjouren 2,3 Mkr
  • Bilda 2,0 Mkr
  • Stjärnpoolen 0,3 Mkr, därefter sålt till NGS okt 2011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.