SKR räknar med en ökad arbetslöshet på knappt 9 procent i år, skriver ordförande Anders Knape. Foto: Claudio Bresciani/TT

SKR vill se åtgärder från regeringen för att minska pandemins effekter

Publicerad

Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill se fyra åtgärder från regeringens sida för att minska pandemins effekter på landets kommuner och regioner. Det handlar bland annat om ökade generella statsbidrag och att ersätta kollektivtrafikens inkomstbortfall till följd av minskat resande.

I dag presenterar SKR en rapport om ekonomin för Sveriges kommuner och regioner. I den räknar de med en ökad arbetslöshet på knappt 9 procent i år och att skatteunderlaget ökar med endast 0,9 procent jämfört med 4 procent – som varit genomsnittet de senaste tio åren.

DN debatt skriver SKR:s ordförande, Anders Knape, att regionernas förväntade underskott till stor del beror på minskat resande i kollektivtrafiken och att det för kommunernas del handlar om ökat ekonomiskt bistånd i takt med en ökad arbetslöshet och förväntat ökade kostnader för socialtjänsten.

Coronapandemin

”Ett extraordinärt inkomstbortfall”

Anders Knape presenterar fyra åtgärder som SKR vill att regeringen vidtar för att minska coronapandemins effekter på landets kommuner och regioner.

Den första är att öka de generella statsbidragen med ytterligare 8 miljarder kronor till kommuner och regioner för 2021. Det andra är att staten behöver ersätta ”ett extraordinärt inkomstbortfall” för landets kollektivtrafik till följd av minskat resande under pandemin.

Den tredje åtgärden SKR vill se är att samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner förstärks, bland annat genom satsningar på yrkesutbildningar. Slutligen vill SKR att staten garanterar att kommuner och regioner ersätts för ”skäliga merkostnader för covid-19” inom hälso- och sjukvården och socialtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet