Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se de dramatiska bilderna från de översvämmade städerna i Henanprovinsen i Kina. Foto: Reuters.

Skyfallen i Kina – regn för ett helt år kom på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Det råder översvämningar i Henanprovinsen i Kina som under de senaste dagarna har drabbats av kraftiga skyfall. Nederbördsmängden har varit ovanligt stor och på väldigt kort tid, förklarar SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt i Morgonstudion.

Skyfallen har bland annat gjort att tunnelbanor har fyllts med vatten i staden Zhengzhou i östra Kina. Över hundra tusen har evakuerats och minst 33 personer har dött.

– Det har kommit jättemycket regn. Under tisdagen kom 624 mm regn, det kan jämföras med deras årliga nederbördsmängd. I Stockholm har vi normalt 550 millimeter per år, säger Marcus Sjöstedt, SVT-meteorolog.

Det finns flera floder i provinsen Henan och staden Zhengzhous ligger precis vid en flod som har svämmats över.

Åkrar ligger under vatten och vägar och järnvägsspår har skurits av. I Zhengzhous stadskärna ligger bilar staplade ovanpå varandra medan invånarna förbereder sig för ytterligare regnfall, bland annat genom att flytta sina fordon och andra ägodelar till högre terräng, rapporterar TT.

Regnovädret rör sig vidare

Att det regnar så mycket på kort tid är ovanligt, men kan bli vanligare.

– Den här typen av kraftiga skyfall är något som vi förväntar oss att ser mer av, risken för det ökar i alla fall med varmare väder och klimatförändringar.

Under torsdagen rör sig det kraftiga regnovädret vidare mot omkringliggande regioner och myndigheter har utfärdat varningar för nya jordskred och översvämningar på flera håll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Under tisdagen kom 624 mm regn, det kan jämföras med deras årliga nederbördsmängd", säger Marcus Sjöstedt, meteorolog. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer